Újabb uniós szankciók emberi jogi jogsértések miatt

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az Európai Unió Törökországgal és Oroszországgal fenntartott kapcsolatai kerülnek fókuszba az uniós külügyminiszterek kétnapos brüsszeli találkozóján.

Napirenden szerepel még az első közvetlen tárgyalás az új amerikai külügyminiszter, Antony Blinkennel, valamint az ENSZ emberi jogi biztosával.

Az EU külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, az Oroszországgal fennálló kapcsolatokat a hét második felében az Európai Tanács is megvitatja. Készítettünk egy jelentést az Európai Tanács számára a Törökországgal kapcsolatban is. Ez tegnap óta nyilvános. És ez lesz az első napirendi pont, meg persze déli szomszédaink meg Oroszország” – árulta el Joseph Borrell.

A 27 tagállam külügyminisztere megszavazott egy 11 – közte kínai, orosz, líbiai – személy nevét tartalmazó „feketelistát”, akik közvetlenül megsértik az emberi jogokat.

Az Európai Unió március 2-án vezetett be először szankciókat új, emberi jogi mechanizmusának részeként – akkor Alekszej Navalnij bebörtönzése miatt, négy orosz állampolgár ellen.

Forrás: hu.euronews.com