Újabb lendületet adnak az amúgy is száguldó török inflációnak

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az ipari felhasználók 50, a lakosság 20 százalékkal fizet többet az áramért és a gázért.

Csütörtökön a török hatóságok bejelentették, hogy 50 százalékos villamosenergia- és gázáremelkedés várható az ipari felhasználók, illetve 20 százalékos a lakossági felhasználók számára. Az energiaárak növekedése várhatóan 0,8 százalékponttal növeli az inflációt, amely 2022 júliusában megközelítette a 80 százalékot. A többletkiadásokat a vállalatok a fogyasztókra hárítják, tovább erősítve a fogyasztói árakra nehezedő nyomást.

A török energiapiaci szabályozó hatóság által elhangzottak szerint az áram ellenértéke a lakossági felhasználók számára 20, a kis- és közepes vállalkozások számára 47,6, a nagyvállalatoknak 50,8 százalékkal kerül többe szeptember elejétől.

Törökország importfüggő földgázból és kőolajból, a helyzetet pedig tovább rontja, hogy a pandémia óta a gázfelhasználás jelentősen megnövekedett. A világ földgázpiacán bekövetkezett áremelkedések, továbbá líra dollárral szembeni tavalyi 44, az idén eddig 27 százalékos leértékelődése hozzájárul a felpörgő dráguláshoz.

A most bejelentett áremelésekkel együtt számolva a háztartások 174, a kis- és középvállalkozások 277, a nagyvállalatok 379 százalékkal fizetnek többet az energiáért. A BOTAS közölte, hogy a török állam továbbra is a 80 százalékát állja a háztartási gázszámláknak.

A száguldó infláció egyelőre nem fogta vissza a GDP növekedését, a török statisztikusok szerint a második negyedévben a gazdaság 7,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, az elemzők nagyjából hasonló adatra számítottak.

Forrás: www.vg.hu