Türk ombudsmanok érkeztek a határra

Kép forrása: kormany.hu

Az alapvető jogok biztosa meghívására érkezett hazánkba a türk államok ombudsmanjait tömörítő delegáció.

– A segítséget mindaddig biztosítjuk, ameddig a háborús helyzet miatt arra szükség van – árulta el lapunknak dr. Kozma Ákos ombudsman, akivel a beregsurányi határátkelőhelyen beszélgettünk.

Az alapvető jogok biztosa meghívására érkezett hazánkba a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége delegációja, akik a határátkelőhely működése mellett a hazai jógyakorlatokkal is megismerkednek.

Azt is megtudtuk, a találkozó keretében a Török Köztársaság, Azerbajdzsán, Üzbegisztán és Kazahsztán ombudsmanjai Beregsurányban személyesen tájékozódtak arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet a háború elől menekülő embereknek biztosít az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH).

Ameddig csak kell, marad a segítség

Többnapos látogatásuk során a türk delegáció tagjai egyeztetnek többek között Sulyok Tamással, az Alkotmánybíróság elnökével; Sztáray Péterrel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkárával, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.

Az első magyarországi TÜRKOMB-találkozó keretében hazánkba érkezett Şeref Malkoç török vezető ombudsman és Sadettin Kalkan török területi közigazgatásért felelős ombudsman, valamint Sabina Aliyeva azeri, Feruza Eshmatova üzbég ombudsman és Alua Nadirkulova, a kazah ombudsmani intézmény hivatalvezetője.

Folytatás

Forrás: www.szon.hu