Tuna Kiremitçi: Minden ima az égbe száll

tuna_ki„Drága Pelin, a titok az elbeszélés mikéntjében rejlik, nem pedig a konkrét eseményekben. Egyes életek az unalomig üresek, de úgy is el lehet mesélni őket, hogy varázslatos történet kerekedjék ki belőlük.”

Ez akár Tuna Kiremitçi ars poeticája is lehetne. Nem a világot megrázó háborúról, a zsidóüldözésről ír – noha Madame Rosella életét ezek az események befolyásolják – , hanem olyan hétköznapi problémákról, mint házasság, hűség, szülő-gyermek viszony. Ifjú, szerelmes Isztambuljának emlékeit szeretné feleleveníteni a török nyelv segítségével, hiszen legszebb emlékei törökül maradtak meg. Emiatt alkalmazza társalkodónőnek Pelint, a Berlinben tanuló török egyetemista lányt, akitől mi sem áll távolabb, mint a fenti értékek tisztelete.

A könyv 19 fejezete 19 találkozást takar, mintegy 19 képben örökíti meg Madame Rosella múltját, házassága, szerelme történetét, és az egyetemista Pelin jelenét, jövőjét, a szerelem tagadását. Mit kezdhet egymással két nő, akiket 60 év választ el egymástól? Hogyan hozható összhangba a két generáció, a szerelem erejét hirdető idős német nő és a kiábrándult ifjú egyetemista? És bár egyetlen írói közlés sem hangzik el, az olvasói fantázia dolgozik: a párbeszédekből elénk rajzolódik Rosella Hanım és Pelin alakja csakúgy, mint Zeldáé, a néma szolgálólányé. Némasága egy olyan múltról beszél, melynek feloldása a felejtésben rejlik, de a szavak hiánya örök emléke a koncentrációs táborban átélteknek. Elhallgatás és közlésvágy egyszerre van jelen mindkét fél megszólalásában. Közös hobbijuk, a tenisz szervezi párbeszédeiket: a szó-labdát adogatják egymásnak, apró részletenként tárva fel múltjukat.

Kiremitçi finom ellentétekkel érzékelteti a két világot, melyben a főszereplők élne. A férfiideál Johnny Weissmüller George Clooneyval, Brahms Kurt Cobainnel áll szemben. Élesebben érzékelhető a beszélt török nyelv problémája: Pelin könnyed, modern fordulatai Madame Rosella avítt nyelvezetével kelnek harcra, hogy végül – az összes ellentéttel együtt – feloldódjanak kettejük kapcsolatában.

Tuna Kiremitçi (1973 ) kortárs török író. Minden ima az égbe száll című regénye a Jószöveg Műhely Kiadó gondozásában jelent meg 2013-ban.

2013-07-29
Fejes Edit – Turkinfo