Törökországi földrengés: Cetek pusztultak el

Kép forrása: www.pxfuel.com

Az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb földrengése rázta meg Szíriát és Törökországot a múlt hét folyamán, melynek már több mint 35 ezer áldozata van.
A természeti katasztrófa azonban a közel fekvő sziget, Ciprus élővilágára is hatással volt: számos halott cet tetemét sodorta partra a víz – írja a Magyar Állatvédelem a 24.hu cikkére hivatkozva.

A múlt hétfői, 7,5-ös erősségű földrengés után csütörtökön négy cet sodródott partra a páfoszi Argakában, melyek közül hármat sikerült visszaengedni a tengerbe. A negyedik azonban elpusztult, közölte a ciprusi halászati és tengerkutatási hivatal. Egy nappal később, Polis és Pachyammos között újabb hat cetet sodort partra a víz. Szakértők szerint az állatok Cuvier-féle csőröscetek voltak.

Ez a legnagyobb cetpusztulás, amit Cipruson valaha feljegyeztek.
Az állatokon hamarosan boncolást végeznek, amelyből kiderülhet, mi vezetett a vesztükhöz. A kutatók elmondása szerint mivel a bálnák elsősorban a víz alatti hangokat használják kommunikációra és környezetük felmérésére, a tengeri zajok befolyásolhatják a mélyen merülő bálnák navigációs képességét, az élelemkeresést és a ragadozók elkerülését.

Yiannis loannou, a halászati és tengerkutatási osztály munkatársa szerint az emlősök osztályába tartozó faj echolokációs rendszerét könnyen megzavarhatják az olyan események, mint a katonai gyakorlatok, vagy egy jelentősebb méretű földrengés.

Rejtélyes pusztulások
Néha szemmel látható ok vagy racionális magyarázat nélkül pusztulnak el állatok. Így volt Botswanában, ahol tömeges elefánt elhullást tapasztaltak, sokáig nem is tudták megmondani mi lehet az oka. A szadai szafariparkban is rejtélyes körülmények között pusztult el két elefánt, ügyükben állatkínzás miatt nyomoztak és tetemes bírságot szabtak ki. Erdélyben egy barnamedvét altattak el, mert el akarták szállítani, sajnos nem élte túl a mutatványt. Legutóbb pedig a pécsi rendőrség kötelékébe tartozó három kutya brutális megmérgezéséről érkeztek híradások. Noha később kiderült, a bezártság és nem mérgezés okozta a halálukat.

Forrás: berek.hu