Törökországban már „csak” 38 százalékos inflációt mértek

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökországban éves szinten lassult a fogyasztói áremelkedés, havi összevetésben viszont megugrott, amiben elsődleges szerepet játszott a líra júniusi gyengülése a főbb devizákkal szemben a május végi elnökválasztások után.

Éves összevetésben a fogyasztói áremelkedés 2021 decembere óta a legalacsonyabb szintre, 38,2 százalékra mérséklődött júniusban a májusi 39,6 százalékról.

Júniusban a havi szintű fogyasztói áremelkedés öt hónapja a legnagyobb mértékű, 3,92 százalék volt a májusi minimális, 0,04 százalékos növekedést követően.

Elemzői várakozások átlagában éves szinten magasabb, 39,5 százalékos, havi szinten szintén magasabb, 4,8 százalékos infláció szerepelt.

Az élelmiszer-, energia- és dohánytermékárak nélküli úgynevezett maginfláció 47,3 százalékra gyorsult júniusban az egy hónappal korábbi 46,6 százalékról.

A török jegybank több mint két év után először emelte irányadó kamatát júniusban. A központi bank 6,5 százalékponttal, 8,5 százalékról 15 százalékra emelte az irányadónak számító, hétnapos repokamatot, ami 2011 óta a legmagasabb. A líra idén eddig 30 százalékkal gyengült a dollárral szemben, ezen belül csak júniusban több mint 20 százalékot veszített értékéből.

Forrás: piacesprofit.hu