Törökországban 58 tartomány fokozottan fertőzött, így újra szigorításokat vezettek be

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn tartott beszédében elmondta, milyen szabályokról döntöttek a vírus terjedésének lassítása érdekében.

Törökország pár hete vezette be az új rendszert, mely alapján a tartományokat színkódokkal látják el: a fertőzött és a fokozottan fertőzött megyéket narancs és piros színnel jelölik. Az eddigi 17 helyett most 58 tartomány – mely a teljes lakosság 80%-át jelenti – az erősen fertőzött, piros színű besorolást kapta. Így a március elején bevezetett lazább szabályokat ismét a szigorú megkötések váltották fel.

Az elnök kihirdette az új rendelkezéseket:
– az egész országban teljes kijárási tilalom lesz 21:00 és 05:00 között,
– a piros színű megyékben az eddigi vasárnap helyett mostantól szombat-vasárnap is kijárási tilalom lép érvénybe,
– az étkezdék és kávéházak – egységesen az egész országban – 50%-os kapacitással működhetnek, a kijárási tilalom idején házhoz szállítással dolgozhatnak.

Különleges szabályok lépnek érvénybe a ramadán hónapjára vonatkozóan (április 13 – május 12. között), mert úgy gondolják, ebben az időszakban mindenkinek egyformán részt kell vennie a megszorításokban:
– ezeken a hétvégéken az egész országban teljes kijárási tilalom lép érvénybe szombat-vasárnap,
– szigorúan tilos az ilyenkor szokásos közös étkezések, a böjtöt megtörő vacsora és a hajnali reggeli (iftar és sahur) tartása,
– az éttermek egyáltalán nem nyithatnak ki, csakis házhoz szállítással dolgozhatnak, ám ezért cserébe adókedvezményben részesülnek majd.

Tájékoztatásul elmondjuk a legfrissebb adatokat is:
Az első oltásban részesülők száma 8.541.244 fő, mindkét oltásban részesülők száma 6.657.150 fő.

Március 28-án 29.058 embernél mutatott pozitív tesztet a vizsgálat, március 29-én 32 ezer volt már a megbetegedések száma. Az elmúlt 8-10 napban mindig 29 ezer és 31 ezer között volt a napi pozitív tesztek száma. Március 28-án 153 ember vesztette életét.

Erdem Éva – Türkinfo