Törökország tervet dolgozott ki az idegenforgalmi ágazat segítésére

Forrás: pxfuel.com

Törökország részlegesen megkezdte a korlátozó intézkedések feloldását, mivel küzdelme a koronavírus járvány ellen hatékonynak bizonyult. Az adatok azt mutatják, hogy az új fertőzések és a halálesetek száma is csökken. Jelenleg egy, a turisztikai ágazatra vonatkozó cselekvési terv kidolgozását végzik, hogy a járvány által sújtott egyik legfontosabb iparág újra beindulhasson, és mindenki számára biztonságos legyen.

Törökország olyan intézkedéseket vezet be, amelyek elősegítik a turisták visszatérésének lehetőségét – számolt be róla Mehmet Nuri Ersoy kulturális és turisztikai miniszter május 10-én.

A turizmus fontos része Törökország gazdaságának. Az ország 58 millió látogatóra számított ebben az évben, de sajnos a világjárvány miatt ezt a számot most nagy valószínűséggel nem érik el. A turisztikai miniszter szerint ha a koronavírust ellenőrzésük alatt tudják tartani, akkor 2021-ben 63 millió turista is érkezhet az országba.

A török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium adatai szerint az év első negyedévében 4,24 millió külföldi érkezett az országba, ez 22,1 %-kal csökkent a világméretű utazási korlátozások miatt. 

A Török Statisztikai Intézet (TurkStat) adatai szerint az ország turisztikai bevételei 11,4%-kal csökkentek a január-februári időszakhoz képest, ez 4,1 milliárd dolláros kiesést jelent a gazdaságban.

A turisztikai szektor helyreállítási folyamata különféle intézkedéseket foglal magába. A terv 132 kritériumot sorol fel, amelyeket mindenkinek be kell tartani a társadalmi távolságtartási szabályok bevezetésétől a zsúfolt helyeken az arcmaszk kötelező használatáig (akinek nincs, annak biztosítanak).

Lépésről lépésre, május végétől kezdve feloldják az országon belüli közlekedésre vonatkozó korlátozásokat, és reményeik szerint júniusban a nemzetközi járatok is fokozatosan újraindulhatnak.

A bejelentett cselekvési terv szerint mind a szállodák, mind a transzfer járművek esetében minden részletre kiterjedő intézkedéseket vezetnek be. A rendszer kidolgozása során figyelnek a szállodai alkalmazottak megfelelő továbbképzésére, a büfék, éttermek, konferenciatermek és a medencék körüli területek átszervezésre is.

A fertőtlenítőszerek minden transzfer járművön elérhetőek lesznek, és az utasokat védelmük érdekében egy ülőhely kihagyásával helyezik el a buszokon.

A szállodák csak 60%-os kapacitással üzemelhetnek, és minden szájmaszkkal nem rendelkező vendég számára biztosítaniuk kell azt. A szállodák bejáratánál ellenőrzik az érkezők testhőmérsékletét és ahhoz, hogy a megfelelő távolságot tudják tartani egymástól a vendégek, mind a recepciónál, mind a hallban jelölővonalakat helyeznek el.

A szálloda vezetősége a létesítmény különböző pontjain figyelmeztető táblákat kell hogy elhelyezzen a vírussal kapcsolatban, valamint többnyelvű prospektusokat és tájékoztató anyagokat is ki kell adniuk a vendégek részére. A fertőtlenítőszereket az épületek minden részén hozzáférhetővé kell tenniük az előcsarnoktól kezdve a lépcsőkön és a folyosókon át a liftekig.

A járvány idején az emberek által sűrűn használt felületeket (kilincsek, érintőképernyők, távirányítók, munkalapok, kézmosók és WC-k) rendszeresen fertőtleníteni kell.

Az előcsarnok, a pihenő- és váróhelyiségek ülőterületeit átalakítják úgy, hogy az emberek ne tudjanak csoportosulni. Ennek megfelelően a székek és egyéb ülőalkalmatosságok számát minimálisra csökkentik, és mindenhol jelzik, hogy mennyi a minimális távolság, amelyet a vendégeknek egymástól és a személyzettől tartaniuk kell.

A szobákban található vízmelegítőket, televíziókat, légkondicionáló berendezéseket a vendégek távozása után fertőtlenítik, és a fertőzések elkerülése érdekében 12 órán át szellőztetik is.

A szállodák takarítószemélyzete egyéni védőfelszerelést kap.

Az egyik legfontosabb változás, amely a világjárvány idején lép életbe az, hogy a szállodákban a vészhelyzetre felkészülve karanténterületet kell létrehozni, és azon vendégeket, akik a COVID-19 tüneteit mutatják, ezen a területen kell elkülöníteni.

A szállodai személyzet számára védőruházatot biztosítanak a fertőzés megakadályozására és felkészítik őket arra is, hogy az esetlegesen megfertőződött vendégeket hogyan kell ellátniuk.

A kormány közzétette továbbá a turisták körében népszerű üdülőhelyeken elérhető kórházak listáját és  kapacitását.

A védekezési terv kialakítása során a svédasztalos étkezést is figyelembe vették. A rendszert nem szüntetik meg teljesen, de számos változtatást hajtanak végre. Az ételeket üveglapok mögött helyezik el, és a szállodai személyzet a vendég választása szerint fogja felszolgálni azokat. Az olyan termékeket és alapanyagokat, mint a cukor, só, fűszerek, fogpiszkáló, eldobható csomagolásban helyezik el az asztalokon.

Kézfertőtlenítőt helyeznek el az éttermek bejáratánál és az asztalokat úgy helyezik el,  hogy az emberek be tudják tartani a 1,5 méteres távolságot. A tea- és kávéfőző berendezéseket és italautomatákat megszüntetik, az italokat a pincérek szolgálják fel.

Hasonló szabályokat vezetnek be a medencéknél és a strandokon is. A napozóágyakat egymástól legalább 1,5 méteres távolságra helyezik el. Az uszodavíz és a beltéri medencék klórtartalmát is megemelik.

A fitnesztermek és gyógyfürdők az idei szezonban zárva maradnak.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo