Törökország tavai – Abant-tó

Forrás: pixabay.com

Törökországban az ország természeti adottságainak köszönhetően számos tó található. Az itteni tavak közül többet a világ legnagyobbjai közt tartanak számon. A törökök szeretnek hétvégente kiruccanni valamelyikhez, hogy a festői környezetben pihenjék ki a hétköznapok fáradalmait. A tavak nagy része a turisták között is igen népszerű. Ebben a sorozatunkban ezekből mutatunk be néhányat.

Ma a Boluban található Abant-tóhoz látogatunk.

Abant kb. 200 km-re északnyugatra található Ankarától és 225 km-re Isztambultól. A tavat úgy találhatjuk meg legkönnyebben, ha Bolu után balra fordulunk.

A tó 1325 méter magasan fekszik a tengerszint felett, környéke csodaszép, fenyőerdők borítják. A tó teljes területe 125 hektár, és víz alatti források táplálják. A környék kitűnő hely azok számára, akik szabadulni szeretnének a nyüzsgő városi élettől és a stresszes hétköznapoktól.

A táj minden évszakban más és más arcát mutatja. Ősszel az erdő vörös, sárga és zöld színekben pompázik. Télen mindent vastagon beborít a hó. Tavasszal pedig – amely a fotósok kedvelt időszaka – az éledő természet miatt csodaszép látvány. Nyáron érik be a gyümölcs, nyílnak a virágok, sőt még gombát is lehet szedni, a tó felszínét vízililiomok lepik el.

Törökország első pisztrángfarmját itt alakították ki. A horgászásért ugyan fizetni kell, de az élmény mindenért kárpótol. A tó körüli erdőkben sok szarvas él. Néhány kilométer séta után az erdőben már csak a madarak és a mókusok hangja hallható, az avarban még vad szamócát is szedhetünk. Annak, aki nem szeret gyalogolni, lovaglásra is van lehetősége, vagy lovas kocsin is bejárhatja a környéket.  A tó környezetében több piknikező hely és szabadtéri kávézó is található, ahol megpihenhetünk séta közben.

Forrás: mymerhaba.com

Kollár Kata – Türkinfo