Törökország síközpontjai várják a téli sportok szerelmeseit

Amikor a hó  Törökország-szerte beborítja a hegyek csúcsait, kezdetét veszi a síszezon.

Törökország a Fekete-tenger, a Márvány-tenger, az Égei- és a Földközi-tenger ölelésében található, így nyaranta nagyon népszerű a turisták körében. De van egy másik vonzereje is, ez pedig a síelés. Amikor a tél megérkezik az északi féltekére, Törökország hegységeiben megkezdődik a havazás, a dombtetőket és a hegycsúcsokat belepi a fehér hó. Az ország keleti és nyugati régiói adnak otthont a legjobb síterepeknek. A festői látvány, az álmos hegyi falvak, a házakban lévő hangulatos kandallók, a romantikus légkör mind felejthetetlen élményt nyújtanak a nászutasoknak és a szerelemeseknek is. A téli szezon hivatalosan decemberben indul, és egészen március elejéig tart.

Vegyük hátunkra a sífelszerelésünket, és irány Törökország, ahonnan majd felejthetetlen élményekkel térünk haza!

Kartepe-hegység

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Berk Gümüş (@berkgmsss) által megosztott bejegyzés

Isztambultól keletre, Kocaeli-İzmit tartományban van a Kartepe-hegység vagy más néven „hóhegy”. A korábban Keltepe vagy „Kopaszhegy” néven ismert hegyet azért keresztelték át, hogy ezzel is jelezzék, hogy kiválóan alkalmas téli sportokra. A tengerszint feletti magassága 1640 m, és itt található a Kartepe Síközpont. A síszezon december végén indul és február végéig tart. 14 természetes sípályával, 3 sílifttel és 2 tárcsás sífelvonóval várják a sportolni vágyókat.

A hó vastagsága 80-200 cm között van, ezért ideális síelésre. A Kartepe Síközpontban azonban azok is jól érezhetik magukat, akik csak pihenni szeretnének, kiszabadulni a nyüzsgő városi környezetből. A szállodák ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a környező mogyoró-, tölgy- és gesztenyeerdőkre, valamint csendes sétautak is várják a kikapcsolódni vágyókat.

Sarıkamış

A Törökország északkeleti részén fekvő Sarıkamış kitűnő sícentrum. A területet sárgafenyőerdő veszi körül, amely megállítja a szelet, így megvannak a síelés ideális feltételei. A szezon itt is decemberben kezdődik és áprilisig tart, így ez Törökország leghosszabb ideig nyitva tartó síparadicsoma. Annak ellenére, hogy egész évben napos az idő, lavinaveszélytől nem kell tartani. A sportolni vágyók a síelésen kívül snowboardozást és sífutást is választhatnak. 3 lift működik a sípályáknál, melyek hossza 12 km. A Sarıkamış Sícentrum 2100 és 2634 méter között helyezkedik el, a hó vastagsága pedig 2 méter, így a kezdő síelők számára is ideális.

Uludağ

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Uludağ Kayak Merkezi (@uludaginfo) által megosztott bejegyzés

Törökország legrégebbi téli üdülőhelye az Uludağ, vagy más néven „Nagy-hegység”, mely Bursa tartományban található. Nagyon népszerű úti cél, a téli időszakban nagyon zsúfolt is. 14 sílift áll a síelők rendelkezésére, az Uludağ Síközpont sípályája 20 km hosszú, ahol külön pályákat alakítottak ki a snowbordosok, és a helisízők számára (a helisí olyan síelési forma, amikor lift helyett helikopter szállítja a síelőket a pályára – a ford.). Az Uludağ azért is népszerű, mert Isztambulhoz közel helyezkedik el, így az isztambuli fiatalok könnyen átruccanhatnak ide, hogy szórakozzanak kicsit a fagyos téli napok valamelyikén. A síszezon itt is december és március közé esik. Ha kedvet kaptak ahhoz, hogy felkeressék Törökország legrégebbi, legnagyobb és legnépszerűbb síparadicsomát, arra számítsanak, hogy érdemes előre szobát foglalni, különösen, ha egy hétvégét szeretnének itt eltölteni.

Palandöken-hegység

Anatólia keleti részén, Erzurumban található a Palandöken-hegység, ahol a Palandöken Síközpont van. Ez a sícentrum Törökország legmagasabb hegycsúcsán, 3125 m magasan van. A porhó és a hideg időjárás miatt a profi síelők kedvelt úti célja, a sípályák hossza 12 km és meredek lejtőkkel tarkítottak, a hó vastagsága 2-3 méter. Összesen 22 pálya található itt, de nehézségi szint szerint el vannak választva egymástól. 8 könnyű, 8 közepes, 2 nehéz és 4 sífutó pálya közül lehet választani. A pályák közül kettő olimpiai pályaként is regisztrálva van. Mivel ez a legjobb síközpont Törökországban, így több nemzetközi télisport-versenyt is tartanak itt.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo