Törökország segítene az Azovsztal evakuálásában, hajót is küldenének a kikötőbe

A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott, 2022. május 4-én készült mûholdkép a mariupoli Azovsztal acélmû orosz támadásokban megrongálódott épületeirõl. MTI/AP/Planet Labs PBC

Az Azovsztal acélmű az egyetlen állva maradt pontja Mariupolnak, mindent elpusztítottak ezen kívül az oroszok.

Az ukrán hatóságok pedig folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hátramaradt civileket és sebesült katonákat evakuálni tudják. Úgy tudni, a civilek jelentős része már kimenekült, egyes értesülések szerint az összes civilt sikerült evakuálni.

Volodimir Zelenszkij korábban jelezte, hogy most azon dolgoznak a „befolyásos barátaik közvetítésének segítségével”, hogy a sebesült katonákat valahogy ki tudják menekíteni, ez azonban meglehetősen komplex tárgyalás.

Az egyik ilyen „befolyásos barát” Törökország lehet, ugyanis Ibrahim Kalin, a török elnökség szóvivője a Reutersnek adott interjújában jelezte az ország szándékát, hogy részt venne a hátramaradtak evakuálásában – idézte a TASS.

Kalin még ismertette is a tervet, mely szerint az Azovsztalból evakuált embereket szárazföldön keresztül vinnék el őket Bergyjanszk városába, amely Mariupolhoz hasonlóan az Azov-tenger egyik kikötővárosa.

„Innen egy török hajó a Fekete-tengeren keresztül Isztambulba vinné ezeket az embereket. Ha meg tudjuk oldani ezzel a módszerrel, akkor örömmel tesszük meg, készen állunk rá. Valójában már most el tudna indulni a hajónk, hogy elhozza a sebesült katonákat és más civileket Törökországba”

Az orosz hadsereg népirtást idéző módon semmisítette meg a délkelet-ukrajnai kikötővárost, és bár a városvédők hősiesen harcoltak, nem nagyon maradt mit védeniük. Mariupolt hivatalosan még nem vették be az oroszok, de valójában már nagyrészt a kezükben van a város.

Forrás: liner.hu