Törökország kihagyhatatlan látnivalói

Törökország azon szerencsés országok egyike, ahol a történelmi látnivalókat tökéletesen kiegészíti a természeti környezet szépsége, a leírhatatlan tengerpartok és a színvonalas turisztikai szolgáltatások sora. Nem kis fejtörést okoz eldönteni, hogy az országnak melyik részét vegyük célba. Néhány helyet azonban mindenképpen látni kell.

Ilyen a dél-törökországi Olympos is. A Kumluca közelében, az egykori Lükia területén fekvő ősi városnak az ókori, több ezer éves épületek romjai adnak különleges hangulatot. A történelem iránt érdeklődők számára a legjobb választás Olympos. Az aktív kikapcsolódáshoz a túraútvonalak nyújtanak lehetőséget. Nem mellékesen Olympos Törökország egyik legszebb partszakaszával rendelkezik.

Alaçatı évezredes halászati múltja lassacskán feledésbe merül, ahogy a turisták évről évre egyre többen érkeznek a településre. A strandolni vágyók családok mellett a város partját leginkább a szörfösök keresik fel. A széljárás itt olyannyira kedvező, hogy szinte egész évben óriási hullámok várják a szörfösöket.

Európa második legnagyobb szurdoka a 20 km hosszan húzódó Saklıkent-szurdok, melyet Fethiyetől nem messze találunk. A lenyűgöző természeti képződményt a tavasz közepétől, áprilistól kezdve lehet bejárni. A legtöbb kiránduló nyáron látogat el ide, ahol a városok és a strandok forróságával szemben élvezhetik a frissítő, hűs levegőt és folyóvizet.

Ephesus ősi városának különlegessége, hogy rendkívül jó állapotban maradtak fenn a több ezer évvel ezelőtt itt létező város épületei. Templomok, bazárok és lakóházak között sétálhatunk, megnézhetjük a hatalmas amfiteátrumot és a díszes könyvtárépület romjait. Ephesus egy szabadtéri múzeum, ahol Artemis temploma, a világ hét csodájának egyike is áll.

Forrás: delina.hu