Törökország és a szőnyegek III. – A török szőnyegek motívumai és jelentésük

Ahogy arról a sorozat előző részében olvashattak a Türkinfo kedves olvasói, a Törökországban készített szőnyegek általában selyemből, pamutból és gyapjúból, vagy ezek kombinációjából készülnek. A legtöbb szövő a szimmetrikus duplacsomót használja, amely megerősíti a szőnyeget. Arról is olvashattak már, hogy a legrégebbi fennmaradt szőnyegek Sivasban, Kayseriben és Konyában készültek, ahová a szeldzsukok közvetítésével jutottak el. Ezeket a szőnyegeket különféle virágmotívumokkal díszítették.

A szőnyegek az idők során sokféle különböző mintával készültek, beleértve állatokat, virágokat, a folyó vizet és egyéb motívumokat. Az oszmán szőnyegek, amelyek rendelésre készültek, a szövők által használt színek és minták alapján voltak megkülönböztethetők, ezek a szőnyegkészítők művészként tekintettek magukra.

Szövésük, mintáik és színeik alapján lehet megkülönböztetni, hogy Törökország melyik régiójából származnak. Például az anatóliai síkság szőnyegei általában a mezőgazdasághoz kapcsolódó mintákkal készülnek. Ilyen szőnyegeket még ma is szőnek Kula, Isparta, Mülasz és Uşak gyáraiban.

Sokféle motívum és jelkép létezik, amelyeket a szőnyegeken láthatunk. Ezeket két csoportra osztják:

  1. Geometriai vagy stilizált
  2. Természetes és virágmotívumok

A szőnyegeken látható motívumok Anatóliát, Közép-Ázsiát és azok civilizációit ábrázolják. Ezek a kompozíciók, motívumok és tervek egy társadalom eredetét és kultúráját mutatják be, ezért a szőnyeg kulturális elemnek is tekinthető. A minták mindegyikének van jelentése, nem csak egy véletlen rajz.

A szőnyegeken legtöbbször az élet fája motívum látható, ez a hosszú életet és az újjászületést szimbolizálja; ezen kívül még állatok szarvát is ábrázolják, melyek a hatalmat szimbolizálják. A csípőre tett kéz jelentése: termékenység, az Isten anyja, míg a függő gyertyáé a szent (örök) fény.

A szőnyeg sajátos nyelvének „olvasása” azt jelenti, hogy megismerhetjük annak egyéni szintaktikai felépítését és jelentését, a kor kulturális, társadalmi, vallási állapotát, életszínvonalát is. Ennek a szimbolizmusnak ezoterikus jelentése vagy vallási jelentősége lehet.

A kilim szőnyegek vizsgálata során a szimbólumok teljes spektrumával találkozhatunk, amelyek többnyire a mitológiából, az ősi hiedelmekből és kultúrákból származnak.

A kilimeken sok szimbólum látható, és mindegyik szimbólum más és más. A különféle szimbólumok jelentése attól függően változhat, hogy mivel párosítják őket. A következőkben ezekből mutatok be egy válogatást.

Csípőre tett kéz 

A régi időkben emberfeletti hatalommal bírtak az istennők. Ez a motívum olyan szőnyegeken látható, amelyet olyan nő készített, akinek fiú gyermeke született. A csípőre tett kéz az anyaság és a termékenység jelképe. A csípőn lévő kéz azt jelenti, az anya nagyon büszke.

Kosszarv

A kosszarv is termékenységet jelent, de hősiességet, férfiasságot és hatalmat is. Vannak olyan szőnyegek, amelyeken a csípőre tett kéz és a kosszarv is szerepel.

CsillagAz anatóliai szőnyegeken látható csillag általában a boldogságot jelképezi. A hatalmas csillagot, amelyet „Salamon pecsétjének” is hívnak, Anatóliában már ősidők óta használják, már a frígiaiak is használták jóval Salamon ideje előtt.

Vízvonal

Mivel a folyó és a víz nagy jelentőséggel bír az emberiség számára, ezért ezt a motívumot előszeretettel alkalmazzák a műalkotásokban. Magát az életet jelöli. Íves, mint a folyó és az idő múlását is szimbolizálja.

Kéz/fésű

A fésűmotívum a házassághoz és a születéshez kapcsolódik. A házasságkötés iránti vágy kifejezésére szolgál, de véd a gonosz szem ellen is. A kéz ujjainak száma öt, a gonosz ellen véd. Anatóliában a termékenység és az anyaság fogalma szorosan összefügg.

Szem/gonosz szem/amulett

Úgy tartják, hogy néhány ember olyan hatalommal bír, hogy egyetlen pillantásával kárt, sérülést, szerencsétlenséget, sőt akár halált is okozhat annak, akire ránéz. Általában háromszög formában jelenik meg. A gonosz szemek ellen olyan amulettekkel védekeznek, amelyek megvédik az embert a veszélytől. Jelentősége évszázadok óta ugyanolyan.

Kereszt

Egy, a gonosz szem ellen alkalmazott motívum a függőleges és vízszintes vonalból álló kereszt. Az anatóliai hit szerint a kereszt csökkenti a gonosz pillantás erejét azzal, hogy négy darabja osztja azt. A motívum jóval a kereszténység megjelenése előtti időkre nyúlik vissza.

HorogEgy másik anatóliai motívum, amit szintén a gonosz ellen használnak, a horog. Ikonikus kapcsolat van a jel és használója között.

A szerencse kereke

Ez egy csillag nyolc ponttal és van benne egy kereszt is. Központi részén egy dísz látható, amely a napot jelképezi. A mezőgazdasággal foglalkozó közösségek már régóta használják ezt a motívumot.

Állatmotívumok

A régi időkben az emberek úgy hitték, hogy ha vadállatokat utánoznak vagy beleszövik mintájukat a szőnyegekbe, akkor hatalmuk lesz felettük. Ez az oka annak, hogy az állatmotívumok olyan gyakoriak.

Kígyó

Az emberiség története szorosan kapcsolódik a kígyóhoz. Szinte valamennyi keletkezéstörténetben szerepel a kígyó, aki tiltott gyümölcsöt kínált Évának.

Béklyó

Ez egyfajta bilincs, amelyet a lovak első lábaira helyeznek, hogy megakadályozzák, nehogy elszökjenek. Ez a motívum a szerelmesek egységét, a családot, a szerelmesek odaadását és a reményt jelképezi, azt hogy mindig együtt maradnak.

Sárkány

A sárkány, amelyet úgy képzelnek el, mint egy nagy kígyó, a kincseket és az élet fáját őrzi.

Madarak

A madármotívumoknak különböző jelentése van; a sas és a sólyom erőt és hatalmat, a főnix és a sárkány harca a tavaszi eső közeledtét szimbolizálja. A madarak azonban jelenthetik az égi hírnököket és a hosszú életet is. A baglyok és hollók rossz szerencsét hoznak, míg a galambok és a fülemüle jó szerencsét. A madár a boldogság, az öröm és a szeretet jelképe, de éppúgy jelenti a halottak lelkét is. Anatóliában nincs még egy ilyen motívum, aminek ennyi különböző jelentése lenne. Minden madár különleges, a tartalom és a forma összhangban van.

Skorpió

Mivel a skorpió farkán lévő méregtől mindenki fél, ezért az emberek – hogy megóvják magukat tőle és más hasonló gonoszságoktól – ezt a szimbólumot használják ellenük.

Farkas lábnyom/szörny láb

Az emberek ezt a motívumot a farkasok elleni védelem eszközeként használják.

Örökkévalóság/életfa

A fa minden monoteista vallás fontos szereplője. Gyümölcse, amelyről azt gondolják, hogy halhatatlanná tesz, Ádám és Éva számára tiltott. De a fát őrző kígyó meggyőzi Évát, hogy nem lesz baj, egyen nyugodtan. Az ember, mivel nem tartotta be Istennek tett ígéretét, reménye már csak a halál utáni életben marad, amelyet az élet fája jelképez. A különböző kultúrák különböző famotívumokat használnak ciprus, datolya, pálma, gránátalma, füge, olajbogyó, szőlő, bükk és tölgy. Anatóliában életfaként a ciprust használják.

Ezen érdekességek után nem maradt más hátra, minthogy megtanuljuk, hogy vásároljunk szőnyeget. A sorozat következő, egyben befejező részében szőnyegvásárlási tanácsokkal várom kedves olvasóinkat!

Forrás: Ebruli Tourism, Turkey Homes, All About Turkey

Kollár Kata – Türkinfo