Törökország, Egyiptom és Marokkó a fügetermelés élvonalában

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökország a legnagyobb fügetermesztő ország a Földön, Egyiptom a második, a harmadik helyet pedig a szintén észak-afrikai Marokkó szerezte meg a rangsorban.

Egy év alatt 310 ezer tonna fügét termesztettek Törökországban, amely vezeti ezt a rangsort. A fügetermelői világranglista dobogójára Egyiptom és Marokkó fért még fel 225 ezer és 153 ezer tonnával. Irán negyedik 130 ezer tonnával, Algéria pedig ötödik 114 ezer tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A TOP 10 mezőnyének második felét az Európai Unió tagországai közül a legtöbb fügét termelő Spanyolország vezeti 51,6 ezer tonnával. Hetedik helyen Szíria áll 43 ezer tonnával, majd az Egyesült Államok következik 28 ezer tonnás fügeterméssel. A TOP10 mezőnyét Tunézia és Afganisztán zárja 24,6 ezer és 24,3 ezer tonnás mennyiséggel.

A legtöbb fügét exportáló ország a termelői TOP10-ben nem is szereplő Szaúd-Arábia 6,7 ezer tonnával. Második a hazánkkal szomszédos Ausztria 5,6 ezer tonnával, amelyet importból szerez be. A harmadik helyen az Egyesült Arab Emirátusok áll 3,5 ezer tonnával, őket Spanyolország követi 3,3 ezer tonnával. Az exportlistán az ötödik helyen álló Hollandia 2,98 ezer tonna fügét értékesít külföldön az importból beszerzett termékből. Érdekes, hogy az importnagyhatalom Hollandiát a füge területén Ausztria megelőzi. Az exportlista TOP 10-mezőny második felében Olaszország, Irán, Brazília, Németország és Mexikó található.

A legtöbb fügét importáló ország tízes listáján Németország az első 9,9 ezer tonnával. Franciaországban a második legnagyobb a behozatal 8 ezer tonnával, majd Ausztria következik 7,7 ezer tonnával. Ezután jön Oroszország 5,9 ezer tonnás importtal. Az ötödik helyen az Egyesült Arab Emirátusok áll 3,9 ezer tonnás füge-behozatallal. Az importlista 6-10 helyein Svájc, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kína és Hollandia sorrend alakult ki 2019-ben a FAO adatai szerint.

Forrás: agroforum.hu