Törökország egyezkedne az USA-val a légvédelmi rendszerről

Törökország kompromisszumos megoldást javasol a NATO-szövetséges Egyesült Államoknak abban a vitában, amelyet az Ankara által 2019-ben beszerzett orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer miatt folytatnak – derült ki Hulusi Akar török védelmi miniszternek a Hürriyet török kormánypárti napilap internetes oldalán kedden megjelentetett szavaiból.

A török tárcavezető nyilatkozatában az MTI szerint rámutatott: szó sincs arról, hogy Törökország folyamatosan használni fogja az orosz ütegeket, „ezeket a rendszereket a fenyegetettség mértékétől függően alkalmazzák”. Hulusi Akar rámutatott, hogy a NATO-tagállamok közül Görögország, valamint több közép- és kelet-európai ország rendelkezik orosz fegyverrendszerekkel, Athén például a korábbi generációs Sz-300-asokból állomásoztat Kréta szigetén.

A Hürriyet emlékeztetett, hogy a Krétán található Sz-300-asok nem működnek állandóan, „tudvalevőleg nagyrészt raktárban állnak”. A török védelmi miniszter jelezte: Ankara azt kezdeményezte, hogy a NATO égisze alatt folytassák le az Sz-400-asok török felhasználásáról szóló megbeszéléseket, és bár Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pozitívan állt a munkacsoport létrehozásához, az Egyesült Államok részéről elhangzott kijelentések ezzel ellentétesek voltak.

Érzékeny pont

Hulusi Akar az interjúban egyúttal arra is rámutatott, hogy a török-amerikai kapcsolatok legérzékenyebb pontja az a támogatás, amelyet Washington nyújt az Ankara által terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartott észak-szíriai Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának.

Folytatás

Forrás: www.napi.hu