Törökország a fókuszban a Lánchíd rádió Csendes lépés című műsorában

94661_middleFontos geostratégiai tényezővé vált Törökország. Az ukrán válság, a szír konfliktus és a menekültkérdés révén része lett a nagyhatalmak játszmájának.

A fenti gondolattal vezeti be Pál Amanda, a Lánchíd Rádió Csendes lépés című műsorának szerkesztő-műsorvezetője a beszélgetést. Tarik Demirkant, a Türkinfo török-magyar információs és kulturális weboldal főszerkesztőjét, a Türkinfo Alapítvány elnökét, valamint a beszélgetés második felében a volt ankarai nagykövetet, Hóvári Jánost kérdezte a jelenleg mindenkit foglalkoztató, aktuális kérdésekről. Az alábbiakban a műsor egy részének átirata következik:

Idegenellenesség, török-magyar kulturális kötődés, plakátkampány, határzár, valamint a muszlim történelem és hagyományok szerepe a török külpolitikában. Ezekről a témákról kérdeztem a Türkinfo Magyar-Török Egyesület elnökét:

Mi keltette fel annak idején az érdeklődését Magyarországgal kapcsolatban?

Ez egy külön világ volt. Természetesen a világ másként oszlott fel akkoriban a hidegháborús frontok között. Európa is kettéoszlott, meg a törökországi helyzet is más volt. Magyarország mindig érdekes egy török számára, a török-magyar történelem sokszor keresztezte egymást. Magyarország különleges országként mindig is jelen volt és jelen van egy török ember számára, az iskolai tananyag révén is, de nemcsak ezáltal, hanem a népi kultúrában is benne van ennek a nyoma a legendák, mesék alapján. Nem tudatos ez a rokonság vagy barátság, közeliség, de épp ez az érdekes, hogy nem egy külső nyomás hatására alakult így, hanem ott a háttérben lebeg valami mint közös néptudat talán.

Ez lehet az oka annak, hogy egy felmérés szerint a magyar társadalom az összes kisebbség közül leginkább a török közösséget fogadta be a legkönnyebben?

Biztosan ennek is köze van hozzá, de nyilván nem csak ez… Most török oldalról próbáltam ezt érzékeltetni, de ugyanezt érzem a másik oldalról, a magyar oldalról is. Szerintem az utóbbi időben Magyarországon erősödik a külföldiekkel szembeni idegenkedés. Régen nem így volt. Hosszú idő óta itt élek, időlegesen jövök-megyek, tehát fel tudom mérni ezt. Az utóbbi időben erősödik, de én kívül helyezem ezen a folyamaton a törökséget. A magyar ember a törökökhöz nem úgy viszonyul, hogy külföldi, de azon kívül is van egy tényező, pozitív, negatív, de közelebb hozza a magyar emberhez a török kultúrát vagy török viszonyokat.

A teljes beszélgetés itt hallható>>>

Türkinfo