Törökök és dél-amerikaiak is egyre nagyobb tömegben menekülnek Európába

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Az elmúlt egy évben minden hónapban meghaladta a 80 ezret a benyújtott menedékkérelmek száma, ami a 2015-2016-os migrációs válságot idézi. A szíreken az afgánokon kívül Törökországból, Venezuelából és Kolumbiából is tízezrével jönnek a menedékkérők.

Miközben Kocsis Máté szerint a déli határnál rendszeressé váltak az erőszakos, fegyveres támadások, Szlovákia pedig a Magyarországon át menekülők áradatával nem bír el, Európa-szerte nő a migrációs nyomás, derül ki az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal hónapról hónapra közzétett adatsorából.

A 2023. augusztusi jelentés egyik fő megállapítása, hogy az elmúlt egy évben minden hónapban meghaladta a 80 ezret a benyújtott menedékkérelmek száma az uniós tagállamok, Norvégia és Svájc területén, amire a 2015-2016-os menekültválság óta nem volt példa. A tendencia pedig növekvő, ugyanis a nyár utolsó hónapjában már ismét közel 100 ezer menedékkérelmet adtak be, ez 18 százalékos növekedés az előző esztendő azonos időszakához képest.

És ebben nincsenek benne azok, akik illegálisan lépnek be az unió területére, továbbá az a 4,2 millió ukrán állampolgár sem, aki menekültstátuszt kapott az unió területén. A hivatalos adatok szerint közülük lakosságarányosan Csehország fogadta be a legtöbb embert: 1000 cseh lakosra 35 ukrán menekült jut.

A harmadik országból érkező menekültek esetén továbbra is a szíriaiak és az afgánok nyújtják a legtöbb menedékkérelmet, csak augusztusban 18 ezer szír állampolgár folyamodott védelemért, ez 53 százalékos növekedés tavaly augusztushoz képest. A két nemzet tagjai viszont még így is csak a negyedét teszi ki az összes menedékkérelmet benyújtónak.

Folytatás

Forrás: 24.hu