Töröknap a Centrumban

Kép forrása: Szilágyi Lajos, Csontos András és Lehotai Vivien

2022. február 24-én tartottuk meg a Centrum Országnapok eseménysorozatának második rendezvényét, amelynek központi témája Törökország volt, és amelyen mind a hét iskolánk részt vett.

A korábbi Olasznaphoz hasonlóan ezúttal is intézményenként négy-négy tanulót hívtunk meg, azonban ezúttal a diákok nem az iskolájukat képviselve alkottak csapatokat. A megérkezést követő regisztráció során mindenki kapott egy „beszállókártyát”, ami segített a résztvevőknek megtalálni a számukra kijelölt székeket. Ezzel a módszerrel az egy iskolából érkezőket rögtön szétültettük, kialakítottuk a négy hétfős csapatunkat (piros, sárga, kék és zöld).

Első programpontként reggelivel kínáltuk vendégeinket, és igyekeztünk már most török hangulatot csempészni az étkezésbe azzal, hogy török mintára külön tálaltuk fel a zöldségeket, vajat, sajtot, lekvárokat és a pékárut. Ezt követően Papolczi Emőke főigazgató asszony köszöntötte a résztvevőket, majd bemutattuk a zsűri tagjait, akik kisorsolták az Olasznap egyéni feladatsorát helyesen kitöltők közül azt a három diákot, aki végül ajándékot vehetett át.

A Töröknap kerettörténete szerint a tanulók kalandor nagynénjüket látogatják meg Isztambulban, ennek megfelelően – videók segítségével – egy repülőutat imitáltunk, majd a hóbortos nagynéni videós üzenetét tekintettük meg. Ebben elhangzanak azok az információk, amelyek segítettek a csapatoknak elindulni a Törökországot felfedező útjukon.

A délelőtt folyamán egy kincskeresős játék keretein belül a diákoknak lehetőségük nyílt megismerni a török nevezetességeket, ételeket, néhány építészeti és természeti kincset, valamint a feladatok megoldása közben egymást is jobban megismerhették.

Tíz óra után megérkeztek vendégeink is a Yunus Emre Intézetből, akik bemutatták nekünk a török teafőzés mikéntjét, és megvendégeltek bennünket autentikus török teával, kávéval és a melléjük illő finomságokkal is (például baklavával). A teakóstolást követően a csapatok fele a Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola könyvtárában részt vett egy ebru foglalkozáson, ahol a Yunus Emre Intézet munkatársa bemutatta nekik, hogyan működik ez a különleges festészeti technika. A résztvevők másik fele addig plakátot készített a nap során szerzett ismeretek felhasználásával.

Az ebédet ezúttal is a Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskolának köszönhetjük, akik színvonalas menüt állítottak össze, és változatos főételekkel, valamint finom baklavával készültek számunkra. Segítségükkel belekóstolhattunk a török ízekbe is.

Az ebédszünetet követően a csapat másik fele is megnézhette és kipróbálhatta az ebrut, míg társaik szintén plakátot készítettek. Amikor a gyönyörű festmények és a lenyűgöző plakátok is elkészültek, a zsűri megkezdte a pontszámok összesítését, valamint a plakátok értékelését, és eközben a Töröknap zárófeladata is elérkezett: egy kahootos kvíz keretei között a csapatok összemérhették a tudásukat. A kvízfeladatok összeállítását köszönjük a Türkinfónak!

A nap lezárásaként Papolczi Emőke főigazgató asszony búcsúzott a diákoktól, tanároktól és vendégektől. Továbbá kihirdettük a következő Országnapok eseményünket is: 2022. április 21-re tervezzük a Japán témájú napunkat.

Forrás és képek, eredmények: www.vszc.hu

A TÜRKINFO-nak küldött üzenet az esemény után:

Nagyon köszönjük a Töröknapunkra összeállított színvonalas kvízt! Annak érdekében, hogy „kahoot-kompatibilissé” tegyük (négy opciós kérdések), mindenhová hozzá kellett adnunk egy-egy negyedik opciót is, illetve néhány kérdést végül sajnos nem tudtunk felhasználni az idő rövidsége miatt, de a résztvevők nagyon élvezték a játékot.

A Töröknapunk nagyon jól sikerült, az Önöknél vásárolt könyveket – jutalomként a részvételért – átadtuk az iskolák könyvtárainak, a diákjaink pedig rengeteget tanulhattak Törökországról és a török kultúráról.
A napról készült egy összefoglaló cikk, ami itt érhető el: https://www.vszc.hu/toroknap-a-centrumban/

A cikkben megjelenítettük a Türkinfót, mint támogatót, az oldalukra pedig a nevükre kattintva minden olvasónk átnavigálhat.

A kahoot és a diákok számára elérhető anyagok pedig ezen az oldalon találhatóak: https://www.vszc.hu/toroknap-plakatok-es-kahoot/

A segítséget még egyszer köszönjük szépen!