Törökfürdőből múzeum

Gaziantep többek között törökfürdőiről híres. A török fürdőkultúrát egy új múzeum megnyitásával szeretnék bemutatni. A Musztafa Pasa szultán által 1557-ben építtetett Pasa fürdőt alakítják át múzeummá.

Apró részletességgel kidolgozott viaszbábok fogadják majd a látogatókat. A szobrokon még az izzadság és verejtékcseppek is látszanak. A kiállításon a fürdőkultúrához kapcsolódó tárgyakat is megtekinthetik az érdeklődők. 19. és 20. századi oszmán-kori ágyékkötők, ezüst papucsok, fából készült fésűket és szappanokat is kiállítják.

A fürdőkultúrát digitális technika segítségével jelenítik meg, sőt, még a fürdőkre jellemző párás levegőt is imitálni fogják gőzgép segítségével. A látogatók a szappankészítés rejtelmeibe is bepillantást nyerhetnek, és az ott készült szappanból egy kis darabot ajándékba kapnak majd.

Gaziantep város polgármestere, Fatma Şahin, elmondta, hogy a törökfürdők a legfontosabbak a város életében. Gaziantep gazdag törökfürdőkben, az emberek előszeretettel látogatják, mert a régi házakban nincsen fürdőszoba.

A Pasa fürdőt múzeummá fogjuk alakítani, hogy a fürdőkultúra emlékeit megőrizzük az utókor számára. A múzeumot hazai, illetve nemzetközi tanulmányok és kiadványok felhasználásával alakítottuk ki. A múzeum a fürdőkultúra minden aspektusát be fogja mutatni.” – mondta Şahin.

A polgármester asszony azt is elmondta, hogy a munkálatok már majdnem befejeződtek, néhány héten belül nyitnak.

Forrás: hurriyetdailynews.com

Fordította: Kollár Katalin – Türkinfo