Török vámosok néztek szét Magyarországon

Kép forrása: www.igmd.org.tr

A megcélzott, évi hatmilliárd dolláros magyar–török árucsereforgalom eléréséhez gyorsítani kell a vámeljárásokat, a határátlépést és az áru célba juttatását is – hangzott el a két ország budapesti vámügyi fórumán.

A magyar és a török vámszervek együttműködésének erősítése is segíti a két ország árucsere-forgalmának növelését és az egymás országain keresztüli török tranzit erősödését. A NAV épületében egyebek között e tárgyban is tartott csütörtöki egyeztetőt a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ), az eseményen részt vett többek között a szervezet törökországi partnere, a több mint 8000 tagot számláló isztambuli vámügynökszövetség (IGMD).

A rendezvényen a VJASZSZ elnöke, Berényi János felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök 2018 decemberében célul tűzte az akkor évi 3 milliárd dolláros magyar–török árucsereforgalom megduplázását. Arról, hogy e duplázásban hogyan segíthetők a fuvaroztatók és fuvarozók, tavaly kötött megállapodást a VJASZSZ és az IGMD. Mindazonáltal nem egyszerűen forgalomnövelésről, hanem a kombinált fuvarozás erősítéséről, a közúti szállítás részbeni vasútra tereléséről, összességében a tevékenység zöldítéséről is szó van, továbbá – mint arra Törökország magyarországi nagykövetségének tanácsosa rámutatott – növelni kell a beruházásokat is egymás országában.

Ötszáz török cég a magyar piacon
A Magyarországon bejegyzett mintegy 500 török cég a gazdaság számos területén aktív. Jelen vannak például a textil-, a jármű-, a hadi- és az ingatlaniparban. A Ferihegyen működő Celebi nevét mindenki ismeri, tavaly pedig a hírek között szerepelt, hogy a Sisecam török nagyvállalat mintegy 100 milliárd forintból üveg-csomagolóipari beruházást indít Kaposváron. Ez egyébként a cég első európai projektje. A beruházást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkori közlése szerint a magyar állam 14 milliárd forinttal támogatja. A miniszter erről azt követően beszélt, hogy Mehmet Mus török kereskedelmi miniszterrel Ankarában aláírta a magyar–török gazdasági és kereskedelmi bizottság alapító nyilatkozatát, a magyar Eximbank pedig 105 millió eurós hitelkeretet nyitott a két ország vállalati együttműködésének finanszírozására. A magyar kormány támogatásával létesít kétmillió euróból inkubátorgyárat is az orvosi berendezéseket gyártó magyar Medicor, továbbá a magyar állami segítséggel lép sok magyar vállalat a török piacra például az erőművek építése, a vízgazdálkodás és a nyomdaipar terén.

A csütörtöki fórumon elhangzottak szerint a török cégek Magyarországon eddig közel 800 millió dollárnyi ingatlanbefektetést indítottak, de a szám ennél sokkal nagyobb lesz a Debrecen melletti BMW-gyár felépítésével.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu