Török út vezet Indiába

Legalább akkora bravúr lenne legyőzni a törököket, mint amekkora fegyvertény volt a franciák elleni diadal – hallottuk az U17-es futballválogatott környékéről. Szélesi Zoltán csapata óvatos, nem alaptalanul. A magyar fiatalok ugyanis a törökökkel hangoltak a horvátországi Eb-re, jól ismerik a negyeddöntős ellenfelet, a telki tesztmérkőzésen küzdelmes, gól nélküli döntetlenre végeztek a felek. A török U17-esek a kiváló utánpótlás-neveléséről híres horvát, a végső győzelemre is esélyes spanyol, és a mindig kellemetlen stílusú olasz válogatott ellen játszottak csoportmérkőzést.

Három találkozón 6 pontot szereztek, a házigazdákat 4-1-re, az olaszokat 2-1-re győzték le, a spanyolokat megszorongatták, egy gól különbséggel, 3-2-re kaptak ki.

Nem alaptalanul visszafogott a magyar szakvezetés. Pedig a fiatalok remekül szerepelnek a horvátországi Európa-bajnokságon: a franciák legyőzésekor nélkülözték legjobb emberüket, Szoboszlai Dominikot. Azóta helyreállt a rend, a csapatkapitány felépült kisebb sérüléséből, sőt, két gólt szerzett a Feröer szigetek elleni négyből, és a többiekkel együtt várja a pénteki negyeddöntőt Törökország ellen.

Ha a magyar csapat sikerrel veszi az akadályt, az elődöntőbe kerülésen túl kivívja a részvételt az U17-es világbajnokságra is, amelyet október 6. és 28. között rendeznek Indiában. Ha nem sikerülne legyőzni a török válogatottat, akkor is lenne még esély a vb-szereplés kiharcolására. Az UEFA a torna korábbi eredményei alapján állapítja meg, hogy a negyeddöntő vesztes csapatai közül mely kettő játszhat egymás ellen a torna ötödik helyéért, amely szintén vb-kvalifikációt ér. A legrosszabb esetben azon a „pótselejtezőn” lehet kivívni a vb-részvételt.

Forrás: magyaridok.hu