Török, ukrán és magyar ellenfél jutott a KSC-nek

Az UNI Győrrel, a török Bellona Kayseri Basketbollal és az ukrán BC Prometejjel került egy négyesbe az Atomerőmű KSC Szekszárd kosárlabda-csapata az Európa-kupa csoportkörében.

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) hétfőn online tartotta meg a 2020–2021-es női Európa-kupa csoportjainak sorsolását. A müncheni eseményen harminchárom csapat volt érdekelt az Európa-kupa csoportbeosztása során, ami az Euroliga-selejtező párharcaiból kieső két együttessel együtt összesen harmincöt résztvevőt jelent. A FIBA idén is két konferenciára bontotta a csoportkörben majd érdekelt harminckét csapatot, akik nyolc négycsapatos csoportban versengenek majd a továbbjutó helyekért.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd magyaros csoportba került, miután összesorsolták a bajnoki rivális UNI Győrrel. A kisalföldi klub meghatározó tagja a nemzetközi kupáknak, az elmúlt tizenkét szezonban megfordult az Euroligában vagy az Európa-kupában, de legutóbb a 2011/2012-es szezonban tudott továbbjutni a csoportból (akkor az El első köréből ment tovább, a másodikban búcsúzott).

A BC Prometej abszolút újonc csapat, míg a Kayseri két év kihagyás után tér vissza a nemzetközi porondra. A török klub ennek ellenére komoly múltra tekint vissza: a 2011/2012-es szezonban, illetve az azt követőben egészen az Európa-kupa döntőjéig jutott, ott viszont előbb a Dinamo Kurszk, majd a Dinamo Moszkva bizonyult jobbnak. Három évvel később az elődöntőig, a 2016/2017-es kiírásban pedig ismét a fináléig jutott az Ek-ban, ahol a szintén török Yakin Dogútól kaptak ki.

– Nem sokat tudunk a két külföldi csapatról, az ukránokról annyi információnk van, hogy 2018-ban alakultak, vagyis teljesen újoncok ezen a színtéren, a törökök pedig meghatározó tagjai voltak korábban a nemzetközi kupáknak. A játékerejét egyik gárdának sem ismerjük, de most ennél is fontosabb, hogy egyáltalán mérkőzést tudjunk játszani ősztől – fogalmazott lapunknak Szabó Gergő, az Atomerőmű KSC ügyvezető elnöke.

A nemzetközi kupák indulásáról szóló döntést szeptember 1-jén hozza meg a FIBA, a menetrendet azonban már elkészítette a szövetség. Ebből kiderül, hogy a nyitófordulóban, október 15-én a Prometej együttesét fogadhatná Djokics Zseljko csapata, mely egy héttel később a Kayserihez látogatna. Az első magyar házi rangadót október 29-én rendezhetik Szekszárdon. Az utolsó csoportmérkőzést a tervek szerint december 3-án játszhatják.

Kedden 12 órakor sajtótájékoztatót tart az Atomerőmű KSC Szekszárd, amelyen Djokics Zseljko vezetőedző, Theodoreán Alexandra csapatkapitány, Szabó Noémi szakmai- és sportigazgató és Szabó Gergő ügyvezető elnök vesz részt. Az eseményről frissen beszámolunk hírportálunkon.

Forrás: www.teol.hu