Török származású német házaspár viszi sikerre a vakcinát, aminek magyar biológus tette le az alapjait

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Az optimista várakozásokat is felülmúlják a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös vakcinájának klinikai eredményei.

Élre törtek a versenyben, és ez a többi vakcinára nézve is ígéretes.

A BioNTechet egy török származású orvosházaspár, Ugur Sahin és Özlem Tureci alapította 12 éve.

Náluk dolgozik Karikó Katalin biológus, a vakcina alapját adó mRNS-technológia egyik megalkotója is. Évtizedekkel ezelőtt, létszámleépítés miatt hagyta el Magyarországot.

Fénysebesség.Ezen a néven indította vakcinafejlesztő projektjét január közepén a BioNTech nevű német cég. Valóban villámgyorsan haladtak, annyira, hogy október végén a Spiegel már arról írt: közel 600 évvel Gutenberg nyomdája után ismét Mainzban írják a világtörténelmet. Hétfőn robbant a hír, hogy a BioNTech és az amerikai Pfizer koronavírus elleni oltása 90 százalékban hatékonynak tűnik.

A klinikai vizsgálatok harmadik fázisába minden új vakcina fejlesztésekor több tízezer tesztalanyt vonnak be, kizárólag olyanokat, akik még nem kapták el a vírust, tehát a szervezetük nem termelt antitestet. Egy részük megkapja a védőoltást (ebben az esetben két injekciót, háromhetes különbséggel), a többieknek placebót adnak. Alapesetben már az is elég hatékonynak számít, ha az előbbiek közt legfeljebb fele annyian kapják el a fertőzést, és mutatnak tüneteket, mint a placebo csoport tagjai közt.

Az 50 százalékhoz képest a 90 százalék nagyon jó eredmény, meghaladja az optimistább várakozásokat, de a vizsgálat nem zárult le, tovább folytatják a tesztelést, így az arányszám is változhat. A tervek szerint a hónap végén megkezdik az oltóanyag amerikai engedélyeztetését, a világ 180 vakcinaprojektje közül elsőként átugorva a lécet.
Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatójaFotó: Andreas Arnold/dpa Picture-Alliance via AFP

A BioNTech ötemeletes székháza Mainz belvárosában, ígéretes címen, az Aranybányánál (An der Goldrube 12) található. Aki interjúra érkezik a cég társalapítójához, Ugur Sahinhoz, egyrészt köteles FFP2-es maszkot vielni, másrészt vállalnia kell, hogy nem írja le, az épületben pontosan hol található az irodája.

Sahin Törökországban született 1966-ban, de nem sokáig élt ott. Négyéves korában édesanyja magával vitte Kölnbe, apja után, aki a Ford autógyár alkalmazottja volt. A középiskola után orvosi egyetemre ment, az immunterápiák iránt érdeklődött, ami későbbi pályafutásában, sőt a koronavírus elleni vakcina fejlesztésében is fontos szerepet játszott.

Húszévesen az egyetem mellett laboratóriumban dolgozott, sokszor éjszakába nyúlóan, idézte fel a Deutsche Welle cikkében. Miután végzett, akár hajnalban, hazatekert. Azóta is biciklivel jár.

1992-ben szerzett diplomát, egy ideig orvosként dolgozott Kölnben, majd a Saar-vidéki Egyetemre ment, ott ismerte meg későbbi feleségét, Özlem Türecit, akit mára az immunterápiás rákgyógyítás egyik úttörőjeként emlegetnek. Férjével ellentétben Németországban született, apja isztambuli származású orvos.

2002-ben házasodtak össze, Sahin akkor már Mainzban dolgozott. Az esküvő napján mindketten beugrottak kicsit a laborba.

Óriáscégeket építenek

Első közös cégüket, a Ganymedet tizenöt éven át vezették, a BioNTechet pedig 2008-ban alapították, egyaránt azzal a céllal, hogy immunterápiás eszközökkel harcoljanak a daganatos betegségekkel szemben.

Abból indultak ki, hogy a műtét és a kemoterápia nem tekinthetők univerzális gyógymódoknak, hiszen nincs két rákos beteg, akik szervezetében a genetikai változások pontosan ugyanúgy mennének végbe. Ehelyett olyan megoldásokon kezdtek dolgozni, amelyek a szervezet természetes védekezőképességét kihasználva segíthetnek a gyógyításban.

Folytatás

Forrás: 444.hu