Török sorozatok forgatási helyszínei: Feriha, Kara Sevda, Kiralık Aşk

Biztosan mindenkinek volt már ilyen érzése, amikor látott egy filmet vagy sorozatot: „Oh, de megnézném ezt a helyet.” Vagy: „De szép ház, közelebbről is szívesen látnám”. Bizonyos helyszínek csak díszletként épültek meg, így a készítők lebontják, amikor kiszolgálták az idejüket, mások felkeresése azonban nem lehetetlen.

Most újra három népszerű sorozat forgatási helyszínére látogatunk el. Korábban meglátogattuk a Fatmagül, a Cesur ve Güzel és az İçerde, valamint Isztambul Pera kerületében a Szerelemben, háborúban színtereit.

Ezen cikkünk három sorozatában jellemző a főszereplők anyagi helyzete közötti nagy különbség, ezáltal a lakóterük és környezetük eltérése. A pénz – vagy annak hiánya – a sorozat szereplői közé áll, vagy éppen összehozza őket.

Magyarországon nagy népszerűségre tett szert a Feriha (Adını Feriha Koydum) című sorozat, mely gazdasági helyzetük szerint nagyon eltérő környezetből érkező szereplők történetét meséli el.

Az alapszál az, hogy egy gazdag lakóház gondnokának lánya felvételt nyer egy menő egyetemre, az ugyanabban a házban élő gazdag lány pedig nem. Feriha meghallja, amikor lekezelően beszélnek róla a gazdag családban. Kisebbségi érzése miatt úgy gondolja, hogy kihasználja az új egyetemi környezetet, és egy más, tanulótársaival azonos anyagi körülményeket jelentő hátteret és személyiséget talál ki magának. A kis hazugságot egyre több hazugság követi, melyektől egyre nehezebb szabadulni.

Természetesen a dráma és a romantika is jelen van a török tévében 2011 januárja és 2012 júniusa között vetített két évadban. A sorozatot Magyarországon 2018 márciusában mutatták be. Fő helyszínei az egyetem, Feriha otthona és egy éjszakai klub.

Az egyetemi felvételeket az isztambuli Beykent Egyetem Ayazağa kerületi épületeiben készítették. A modern magánegyetem sok diák álma lehet. Az iskolát bemutató filmet itt kínáljuk megnézésre:

Feriha lakóházának egészen pontos címét is meg tudjuk adni: Isztambul, Etiler kerület, Basın Sitesi Durağı – Aksoy Apartmanı.

A filmben szereplő Hills éjszakai klub eredetijének neve: Sapphire Bosphorus, címe: Muallim Naci Caddesi No:77 Beşiktaş / Kuruçeşme.

Két teljesen eltérő környezetből érkezik a Végtelen szerelem (Kara Sevda) sorozat két főszereplője, és természetesen családjuk is. Nagyon fontos dolog ez a történet szempontjából, mert a főhős mindkét testvére áldozatává válik a történések során annak, hogy „keverednek” az elittel. Végül mindenkit megszédít a pénz – kivéve az egyenes jellemű Kemal Soyderét –, és még a gyilkosságoktól sem riadnak vissza, hogy csak az egyik legfőbb bűnüket említsem meg.

Ez a sorozat forgatási helyszínekben nagyon gazdag: a főhősök többször költöznek, sok új szereplő lép be, van céges és kórházjelenet, vannak fontos mellékszereplők, és azoknak is vannak lakásaik, üzleteik. Most három – a történet szempontjából is – jelentőséggel bíró házat emelek ki ezek közül.

Kemal, a szerény, hagyományos családból érkező bányamérnök fiú családja egy pici kerttel rendelkező, aranyos kis házban él. Ahogy egy átlagos háztartásban, az anya otthon van, minden házimunkát ő maga végez, és megköveteli, hogy vegyék le az utcai cipőt, ha belépnek a házba. A lakás Isztambul Üsküdar kerületében, Kuzguncuk mahalléban (kerület kisebb területének elnevezése)  található. Szándékosan említem a török mahalle szót, mert a gazdag család is csak így emlegeti őket: a mahalléból érkezők.

Nyugodtan írják be Google térkép alkalmazásba a címet, és tehetnek egy virtuális túrát ott, ahol a színészek és a stáb is bizonyára sokat járt a forgatások idején. Cím: Icadiye caddesi, Kuzguncuk, Üstükar/Isztambul.

forrás: google térkép

Nihan, a gazdag, gondtalan életet élő lány és családja ezzel ellentétben egy óriási villában él medencével, szolgálók sorával. Élete egészen addig felhőtlen, míg e ház az övék lehet saját jogon. A történet csavarja, hogy a sorozat „rossz fiúja”, Emir megvásárolja a fejük fölül, és cserébe Nihan kezét kéri.

Csodálatos ház, mely a Bir İstanbul Masalı (Egy isztambuli mese) című sorozatban is „szerepelt”. Címe:  İstinye – Yeniköy.

Egy nagyon fontos szereplő, Leyla – aki Kemal barátja, de egyben Nihan nagynénje is –, egy csodálatos villában él, melynek teraszáról az egész Boszporusz látszik. Sajtóhírek szerint a produkció havi 80.000 líráért (kicsit több, mint 4 millió forint) bérelte a házat a forgatás ideje alatt. Címe: Erguvan sokak, Bebek, Beşiktaş/Isztambul.

Valóban fantasztikus ház, és szintén elveszíti tulajdonosa a sorozatban egy testvérháború miatt. Bevallom, az én kedvencem Leyla új háza, ahol a sorozat későbbi epizódjaiban férjével, Ayhannal él. Ha kívánhatnék magamnak, amit csak szeretnék, én bizony ilyet kívánnék. Hófehér fa burkolat, ha akarom, autóval érkezem haza a felette futó úton, de ha akarom, hajóval a tenger felől.

Ez a ház sem egyedül ebben a filmben szerepelt, ahogyan több egyéb ingatlan sem. És ezzel megérkeztünk következő témánkhoz, a Kiralık Aşk (Bérelt szerelem) sorozathoz, melynek második évadának első részében látható ugyanez a gyönyörű öbölparti épület. Kedvenc nagynénink, Neriman ide fut be hajóval. Sőt, úgy tudom, A bosszú (Intikam) sorozatban is felbukkan ugyanez az ingatlan.

forrás: jelenet a filmből

Defne és Ömer romantikus, helyenként ugyan szomorú, de inkább vígjátékként készült történetében szintén a pénz, valamint annak hiánya okozza a gondot. A nagynéni felbérli a lányt, Defnét azért, hogy elnyerje Ömer szívét, és végül összeházasodjanak. Egy ház elnyeréséért, mi másért? A nagypapa a házasságot szabta az örökség átadása feltételéül. Innen indulnak a bonyodalmak, és zajlanak egészen két évadon át.

És hogy hol?

Itt is van mahalle-ház és család. A sorozat nagyon fontos helyszíne, mert innen származik a lány, itt éli életét a családja és minden barátja, ide jön érte randi előtt a fiú. Ezt a házat is elveszítik egyszer, de persze a gazdag srác megmenti számukra.

Ismét azt javaslom, hogy az érdeklődők üssék be a Google térképbe a címet és járják be az utcákat. A házat, a szomszédokat, és azt a bizonyos, fontos üzeneteket tartalmazó falat is meg fogják találni az utca sarkán.

Cím: Büyükdere, Mektep Sokak, Sarıyer/Isztambul

Mondhatni komikus, hogy a Defne szerepét játszó Elçin Sangu a most futó Çarpışma (Ütközés) sorozatban is ugyanebben a házban „lakik”, csak Zeynep néven. A külső falakat átfestették, és persze más a berendezés is; sokkal szerényebb, mert most ez egy legénylakás, korábban pedig egy nagy család otthona volt. Mindkét sorozatban elkaphatunk olyan jeleneteket, mikor a lány egy-egy nagy összeveszés után bőröndbe pakol, a pakkját maga után húzva kilép – ugyanazon – az ajtón, és elköltözik. Az élet – vagy a forgatókönyv – ismétli önmagát.

forrás: jelenet a filmből

Látogassuk meg főnöke – későbbiekben szerelme –, azaz Ömer házát. Gyönyörű, modern, háromszintes, igazi menő üzletembernek való ház. Ez a lakóépület Isztambul Levent kerületében található a Sarmaşık utcában.

Hol töltötték együtt a sorozat szereplői a legtöbb időt? Igen! Az irodában. A modern irodaház, ahol a kalandok jó része történik, Nish İstanbul néven található meg Bahçelievler kerületben.

Nos, a kedves olvasó melyik helyszínre látogatna el szívesen?

Erdem Éva – Türkinfo


3 COMMENTS

  1. Jó Napot! Én azt szeretném megkérdezni hogy aztlehet e tudni hogy a Kuzgun-Holló sorozatból hol található Kuzgunék háza ahol az anyukája lakik a 2 gyerekkel? Köszönöm

  2. Azok közé a boldog szerencsések közé tartozom, akinek sikerült átlépni néhány „mahalle” ház küszöbét és körül nézni a környékén. El nem mondható boldog élmény élőben látni ezeket a helyszíneket! ❤️…. Köszönöm a sok helyszín pontos címét Erdem Évának!

  3. És említsük meg a rózsaszín házat is, ami Elif és Ömer otthona lett a Kara parában. <3
    Volt szerencsém a lépcsőjén ülni! :))

Comments are closed.