Török reggeli, meze, faszenes grill és döner kebab – A Boğaziçi étterem eredeti ízei mindenkihez szólnak

Kép forrása: www.pikrepo.com

Demcsák Csilla és párja, Savaş a fine dining és a gyorséttermek igencsak eltérő világa között tátongó űrt töltötte meg minőségi tartalommal, amikor a Budapesten jelenleg még igencsak alulreprezentált valódi török konyhát egy mindenki által elérhető, változatos kínálatú, minőségi alapanyagokból remekül főző, laza, hangulatos és klasszikus török étterem képében mutatja meg.

A Váci út – és Budapest – egyik legújabb és legmodernebb üzletházának, a Váci Greens E épületének belső udvaráról nyílik a nagy belterű, letisztult, mégis egyértelműen törökös világgal kialakított Boğaziçi (a Boszporusz török neve) étterem, ami a török vendégkörben is olyan érzést kelt, mintha Isztambul utcáiról tévedtek volna be egy autentikus reggelire, teára, netán egy spontán táncos mulatsággá alakuló faszenes grillvacsorára.

Azon a sztereotípián, hogy a török konyhát a „Hagyma, csípős mehet?” hajnali dönerezéseivel azonosítsuk, talán már túl vagyunk, mint ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy a Törökországból az elmúlt bő 20 évben Magyarországra érkezettek közül nem mindenki volt feltétlenül képzett szakács. Lássuk be, a hazánkban megforduló brazilok sem okvetlenül a következő futball-világbajnokság potenciális győztesei. Szakmákról beszélünk, amikhez képzettség és érzék kell, de hála istennek egyre inkább belopózik fővárosi gasztronómiánk mindennapjaiba az igazi közel-keleti konyha és annak mással nem összehasonlítható életérzése.

A tavaly novemberben nyílt Boğaziçi konkrét célja az volt, hogy az Ankarában toborzott konyhai csapattal felülírja ezeket a sztereotípiákat, és egyszerre szólítsa meg a környék irodistáit, az utcáról beeső érdeklődőket és a beszélgető, közösen evő családi, valamint baráti társaságokat, mégpedig egy olyan, letisztult környezetben, ami rövid – vagy hosszabb – időre kiszakítja őket a dübörgő Váci út nyüzsgő, rohanó világából.

Folytatás és képek

Forrás: welovebudapest.com