Török olívás töltött paprika

1 kg tölteni való zöld paprika, 50 gr fenyőmag, 50 gr szárított ribizli (ennek hiányában esetleg kis szemű mazsola), 2 nagy fej vöröshagyma finomra vágva, 2 pohár rizs, 1 pohár olíva olaj, 1 ek. fahéj, 1,5 ek. szárított menta, 1 kk. fekete bors, 1 kk. szegfűbors, 1 citrom leve, só, néhány db paradicsomzeytinyagli-biber-dolmasi-tarifi

A rizst hideg vízzel alaposan megmossuk, majd langyos vízben fél órát állni hagyjuk, ezután leszűrjük. Egy közepes méretű lábosban az olajon rózsaszínre pirítjuk a fenyőmagot. 2 perc pirítás után hozzáadjuk a vöröshagymát, megsózzuk. Miután a hagyma megfonnyadt hozzáadjuk a megmosott rizst, szárított ribizlit, fűszerezzük fahéjjal, fekete borssal, szegfűborssal, szárított mentával, kockacukorral. Addig hevítjük, míg a rizs fehér színű lesz, majd meglocsoljuk a fél citrom levével majd felöntjük 1 pohár forróvízzel és fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg a vizet elfőtte, majd kicsit kihűtjük.

Amíg a rizs elkészül megtisztítjuk a paprikákat: megmossuk őket, a csutkájukat és a magjukat kivesszük, a belsejüket megsózzuk. Ezután a rizzsel megtöltjük a paprikákat. Sokat ne tegyünk bele, kb. 3/4-ig, mert a rizs még megduzzad benne. A megtöltött paprikáknak paradicsomból sapkákat vágunk és a megtöltött paprikákba a rizsre nyomjuk. (Azért, hogy főzés közben a rizs ne folyjon ki.) A paradicsomok belsejét más ételekhez felhasználhatjuk.

Az így elkészített paprikákat állítva egy lábosba helyezzük, annyi vizet öntünk alá , hogy a paprikák feléig érjen, meglocsoljuk olívaolajjal, fél citrom levével, és fedő alatt, kis lángon 35-40 perc alatt készre főzzük. Török cacikkal (dzsadzsikkal – reszelt uborkás, fokhagymás, mentás joghurt) kínáljuk! Afiyet olsun:)

2011-05-19

Klaudia