Török infláció: még mindig van feljebb

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökországban gyorsult az éves infláció januárban. A török statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adatai szerint az éves fogyasztói áremelkedés mértéke 64,86 százalékra, 2022 decembere óta a legmagasabbra nőtt januárban a decemberi 64,77 százalékról. Elemzői várakozások átlagában minimális lassulás, 64,52 százalék szerepelt januárra.

Független közgazdászok egy csoportja viszont arról számolt be, hogy számításaik szerint januárban éves alapon valójában 129,11 százalék volt az infláció a decemberi 127,2 százalék után.

A statisztikai hivatal adatai szerint havi szinten a fogyasztói áremelkedés 6,7 százalékra gyorsult januárban a decemberi 2,93 százalékról.

Mehmet Simsk török pénzügyminiszter a januári inflációs adatok kapcsán kijelentette, hogy azok valamivel magasabbak a vártnál, de a növekedés már nem tart sokáig. „Arra számítunk, hogy februártól a havi infláció jelentősen csökken, az év második felében pedig érezhetően mérséklődik az éves infláció is. Az árstabilitás biztosítása kiemelt prioritásunk” – áll a pénzügyminiszter bejegyzésében az X-en (korábban Twitteren).

A kormány tavaly ismertetett középtávú gazdasági programja szerint az infláció három éven belül 65 százalékról 8,5 százalékra csökken. 2024-ben az inflációs cél 33 százalék, 2025-ben 15,2 százalék, 2026-ban pedig 8,5 százalék.

Forrás: www.portfolio.hu