Török filmekkel a kultúra megismeréséért

frankfurt_filmfestA Németországban 1970 és 1990 között felnőtt török nemzetiségű fiatalok közül sokan meghatározó korszak részesei lettek. Nekik az anyaországi, valódi török kultúra megismerésére sokszor csak a török filmeken keresztül volt lehetőségük. A török filmek olyan érzést közvetítettek feléjük, mintha körbelengené őket a saját török kulturális atmoszférájuk. A szülők fáradozásainak ellenére mindig maradtak hézagok a török kultúra teljes megismerésében, ezen kívül nem minden évben tehették meg, hogy ellátogassanak Törökországba – legjobb esetben minden harmadik vagy ötödik évben nyílt erre lehetőség.

Egy idegen országban a kultúra megóvása és átörökítése igazán nem volt könnyű. Akarva – befolyásolta őket a német kultúra is, és ennek következtében néhányan jobban asszimilálódtak. A török filmek voltak tehát az egyetlen esély a kultúrával való azonosulásra, bepillantást engedtek a török világba, amellyel a nyelvet, történelmet, társadalmat és az életmódot megismerhették. A közkedvelt filmek, mint például a „Hababam Sinifi” (németül lsd: A kaotikus osztály), amely a 70-es években forgatott kilenc török vígjáték egyike, és amely ugyanazt a nevet viseli, mint Rifat Ilgaz bestsellere, nagy befolyással voltak a Németországban élő török filmnézőkre. Ezek a filmek mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek. Sok török származású fiatal és felnőtt ezeken a klasszikusokon és a kortárs filmeken keresztül ismeri meg mélyebben Törökországot. Ez természetesen nem csak a Németországban élő török származású polgárokra igaz, a filmeket sok Törökország iránt érdeklődő nem török nemzetiségű is megnézi, akik ezáltal fedezik fel maguknak az országot.

14 éve fesztivál

Mint minden évben, idén is megrendezték a Frankfurti Török Filmfesztivált, immáron 14. alkalommal szeptember 7-e és 13-a között. A fesztivál a Deutschen Filmmuseum, a Filmhaus Frankfurt, a Saalbau GmbH, a Wirtschaftsförderung Frankfurt GmbH, a Török Rádió és Televízió (TRT), a Majna-Frankfurti Török Főkonzulátus, a török Kulturális Minisztérium, a török kulturális titkárságok illetve állami és magánszervezetek összefogásával valósult meg, a mozi szerelmeseinek nagy örömére.

A megnyitót a botanikus kertben (Palmengarten) tartották, amelynek fényét Zuhal Olcay török színésznő és énekes fellépése is emelte. A fesztivál alkalmából a török főkonzul beszédet tartott Frankfurtban, melyben elhangzott egy fontos mondat: „Az első generáció, amely ötven évvel ezelőtt Németországba jött, a török filmeknek köszönhetően meg tudta őrizni nyelvét és kultúráját.” A konzul kifejtette továbbá, hogy a fesztivál, amelyet egy olyan metropoliszban rendeztek meg, mint Frankfurt, évről évre egyre színvonalasabb.

Izgalmas programok

A nézőket érdekfeszítő programokkal lepték meg mint az „Eine kleine September – Angelegenheit (2014.) Kerem Derentől, vagy a „Vergrabene Stimmen” (2013.) Numan Acartól. Michael Baumann rendezésében látható a „Willkommen bei Habib” (2013.), Buket Alakustól az „Einmal Hans mit scharfer Soße” (2013.), végezetül Dagtekin alkotása, a „Fack ju Göhte” (2013).

Ezen kívül kiosztották az Arany Alma Díjat és a török és német egyetemek hallgatói között rövidfilm versenyt rendeztek. Filmpremierek, kiállítások, vitafórumok illetve további események tették színessé a programot. Miközben kiosztották a török filmművészet mestereinek járó érdemérmet, egy, immár ugyancsak hagyománynak számító programmal, „Az elfelejthetetlenek”–kel emlékeztek meg Ayhan Işık és Belgin Doruk török rendezőpárosról, akik 1951–61 között több mint 200 filmet forgattak közösen.

100 éves a török film

Idén ünnepli századik születésnapját a török mozi, így a fesztivál különleges jelentőséggel bír. A török mozi történetében idén osztották ki másodszorra az Arany Alma Díjat. A filmszakma berkein belül ezt a díjat a legjobb tíz rendező, operatőr, forgatókönyvíró kapja meg, míg a zene- és szövegkönyvíró, illetve színész szakmában a legjobb öt jelölt érdemes a díjra. Az Arany Alma Díjat Először a 13. Török Filmfesztivál alkalmával ítélték oda, amely ebben az évben új lendületet kapott, ami annak is köszönhető, hogy egyre több a résztvevő.

Forrás: sabahdeutsch.de

2014-11-03
Fordította: Korom Alexandra – Türkinfo