Török film is szerepel a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában

A kép forrása: BIDF – Budapest International Documentary Festival – a fesztivál Facebook oldala.

8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált 2022. január 22-30-a között rendezik meg. Az idei téma: bátor filmek. Bátor gyermekek, Bátor nők, Bátor ellenállók, Bátor útkeresők, Bátor álmodozók alkategóriában mutatnak be 50 filmet mintegy 200 vetítés során.

Törökországot Ensar Altay filmje, a Magányos halál (Kodokushi – 2020) képviseli. A film története szerint Japánban rendszeresen felbukkan itt-ott egy tetőtől talpig vegyvédelmi ruhába öltözött, gázmaszkot viselő brigád. Bevetéseik során az életüket végigdolgozó, magányosan élő, majd elfedetten meghaló idős emberek után teszik rendbe az emlékekkel teli lakásokat. Norohito is egy ilyen cég alkalmazottja, aki családját évekkel ezelőtt éppen a sok munka miatt veszítette el. Az újabb és újabb halálesetek, a személyes holmikkal való érintkezés, a hozzátartozók közönye, a magányos, bár még fiatal Norohitót is gondolkodásra, a japán társadalmi rend megkérdőjelezésére készteti.

A film rendezője, Ensar Altay, 1980-ban született Törökországban. Közgazdaságtanból szerezte első diplomáját, de mindig is érdekelte a filmkészítés. A Londoni Filmakadémián végzett filmkészítő szakon. 2010-ben kezdett rendezőasszisztensként dolgozni, majd öt évig dolgozott tévés rendezőként és producerként. 2011 óta több dokumentumfilmet készített különböző tévécsatornák számára.
A fenti leírások és információk forrása, ahol a teljes programot is megtalálják: bidf.hu – a fesztivál honlapja.

Erdem Éva – Türkinfo