Török bakancs(lista) – séta a függetlenség útján fesztivál hangulatban

Úgy mondják, hogy a világ tágasságát csak a túrázók ismerik. Az idő elveszíti minden jelentőségét, amikor 1, 10 vagy 50 km távolságot kell megtenni gyalogosan.

Az utazás az idő és a tér eltolódása, megváltoztatja és átalakítja az utazót is. Az út, amelyen megyünk, egyúttal az én megismerése, önmagunk próbatétele is.

A Kulturális és Turisztikai Minisztérium gondozásban létrehozott 12 kulturális útvonal egyike az Atatürk ve İstiklâl Yolu Yürüyüşü, azaz az Atatürk és Függetlenségi gyalogút. Ennek különlegessége, hogy sok száz résztvevővel együtt is bejárhatjuk ezt egy évente megrendezésre kerülő fesztivál keretében.

Kastamonu város kormányzósága által 2008-ban elindított projekt keretében hozták létre Törökország harmadik leghosszabb útvonalát, mely egy történelmileg fontos utat követ. A függetlenségi háború idején Törökországból a világ felé egyetlen nyitott kapu maradt, a fekete-tengeri kikötő, Inebolu. Ineboluból, Kastamonun át, Ankarába ezen az úton oldották meg az ellátmányok szállítását, melyet Oroszországtól vásároltak, így járult hozzá a háború sikeréhez. Atatürk így szólt róla: „A szemem Sakaryaban és Dumlupınarban, a fülem Ineboluban van.”

A projekt során a függetlenség érzését hordozó útvonal mentén található történelmi jelentőségű emléket újítottak fel, illetve új szobrokkal és emlékművekkel gazdagították. Ezen kívül a 105 km hosszú úton a természet szépségét is élvezhetjük: Ersizler kanyon, Karacehennem völgy és Çuhadoruğu csúcsa néhány ezek közül.

Forrás: Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Facebook oldala

Minden évben egy szervezett túrához is kapcsolódhat az utazó. Ennek különlegessége, hogy sok százan együtt járják be az útvonalat, együtt táboroznak éjszakánként. Túraruhájuk kiegészítéseként a török lobogót is magukon, vagy zsákjukon viselik. Egy-egy szakaszon a létszám felduzzadhat, mert az adott környék lakosai is csatlakoznak a kirándulókhoz. Bizonyára óriási élmény egy töröknek, aki a köztársaság polgárának tartja magát.

Természetesen nem csak ebben az időpontban járható be az útvonal, hiszen van olyan utazó, aki inkább magányosan, vagy kis csoportban kívánja megtenni az utat. Az ideális időszak erre április és november között van – a javaslatok szerint. A tél zord errefelé.

Forrás: Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu 2018 Facebook oldal

A legszebb látnivalók: az İkiçay Vadisi, Çuhadoruğu, Karacehennem Boğazı, Ecevithan és Çataltepe-Ödemiş közötti erdőségek.

Információk forrása: kastamonukultur.gov.tr

Erdem Éva – Türkinfo