Török babonák és hiedelmek

Más kultúrákhoz hasonlóan Törtökországban is léteznek az országra jellemző babonák. Néhányat a félelem szült, esetleg a reménytelenség, vagy egyszerűen csak valamilyen védelem szükségeltetett a helyzet jobbra fordulásához. Néhányan úgy tartják, bizonyos események bekövetkezte megjósolhatja a jövőnket. Mások úgy vélik, elég ha több energiát fektetünk valaminek az elérésébe. Ahány ember, annyi magyarázat.

A szótár úgy határozza meg a babona szót, mint hit valamiben, ami tudományosan nem bizonyítható, valamiféle természetfeletti dolog. Ez egyfajta elgondolás, amikor egy jelet, eseményt az ember szerencsésnek vagy baljósnak érez.

Hasonlóak azokhoz az elképzelésekhez, melyeket az emberiség évszázadokon keresztül elfogadott, misztikus körülmények és véletlenek megmagyarázására, bár tudományos alátámasztás nem létezett.

A törököknek több száz éves babonái vannak, melynek eredete kibogozhatatlan. Vidékenként ezen hiedelmek tartalma eltérő. De vajon tényleg hisznek a törökök ezekben?

Többnyire nem. A hithű muzulmánok, a Koránt mindig a babonák fölé helyezik. A fiatal, modern életet élő generáció pedig fenntartással kezeli ezeket a babonákat. Ha a mindennapi életben előfordulnak is, csakis hagyománytisztelet, rutin, vagy a megszokás lehet ennek oka.

A törököknek is vannak más országokkal megegyező babonái. Például 13-as szám misztériuma, a létra alatti átsétálás vagy a tükör eltörése. De melyek azok a babonák, amelyek a törökökre jellemzők és az idelátogatóknak feltűnhetnek?

Az ördögi szem távoltartása

Ez a legszélesebb körben elterjedt babona, hasonlóan azokhoz az országokhoz, ahol ismert az amulett vagy a talizmán fogalma. A Nazar boncuk (Nazar bondzsuk) kék színű, fehérrel vagy sárgával díszített gyöngyszem, amely az ártó szemektől kell megvédjen viselése során és azok ártalmaitól kell távol tartson, akik féltékenyek a sikerünkre.

Üzletekben, irodákban, otthonokban is jelen van díszítőelemként és védelemként egyaránt. Ajándékboltokban mindenhol megtalálható Törökország-szerte, nyaklánc, karperec, kulcstartó, könyvjelző és egyebek formájában. Az ördögi szem más országok hiedelemvilágában is jelen van, eredete Mezopotámiáig vezethető vissza. de néhány történelemtudós még korábbra eredezteti.

Mivel a Nazar boncuk oly népszerű, azt gondolhatnánk, hogy a kék szemű embereket is szerencsét hozónak tartják errefelé, pedig pont az ellenkezője igaz. Egy régi babona szerint ők irigyebbek az átlagosnál, így negatív hatással lehetnek kiszemelt célpontjukra.

A fül megcsípése és koppantás fafelületen

Jól mennek a dolgok az életedben? Úgy érzed a szerencse a te oldaladon áll? Ha, igen, miután beszéltél az életedben zajló jó dolgokról, csípd meg a jobb fülcimpád, és kétszer koppints fafelületre, amíg azt mondod: Masallah!

Azért kell kopogni, mert ez megakadályozza az ördögöt, hogy meghallja amit mondtál, és azért mondják: Masallah, mert így hálát adnak Allahnak a jóért, amit kaptak, és várják tőle a hasonló folytatást a jövőre nézve. Egy másik verzió szerint, háromszor kell koppantani azért, hogy a balszerencse elkerüljön.

Az aznapi első vevő

Van egy török szó,, Siftah”, ami az aznapi első pénzkeresetet jelenti az üzleti életben. Ennek a törökök különleges jelentőséget tulajdonítanak. Így legyen az bolt, taxizás vagy más üzleti tevékenység, bármikor VIP, vagyis megkülönböztetett figyelemmel kitüntetett személynek érezhetjük magunkat, ha mi vagyunk a személy, aki aznap elsőként fizet.

Ha a személy akinek fizettünk babonás, lehet, hogy a pénzt a földre ejti előttünk, vagy az arca mindkét oldalát végigsimítja vele. Ezáltal mintegy köszönetet mond érte a teremtőnek és egyben reméli, hogy még több kereset követi azt a nap folyamán. A pénz földre ejtése azt jelképezi, mintha elültetnénk annak magját, hogy még több legyen belőle. Ez nem csak törökországi szokás, hanem az egész közel-keleti kultúrkörre jellemző.

A víz

Törökországra jellemző szokás vizet önteni valaki után, aki elutazik. Ezzel azt kívánjuk, hogy olyan zökkenőmentes útja legyen, mint az áramló víznek. Ez nem számít vízpazarlásnak, mert a babona szerint, ha felforralod a vizet cél nélkül, akkor ki kell önteni, máskülönben balszerencsét hoz. Ehhez hasonlóan, ha valaki valaki meghal, minden edényből, korsóból ki kell önteni a benne lévő vizet.

Végül állítólag nem ajánlott ruhát mosni kedden. Ha azt szeretnénk, hogy a gyermekünk okos legyen,  pénteken kellene megfogannia. Éjszaka rágózni pedig egyenértékű döghús rágcsálásával.

Még többszáz törökországi babona van, ezek közül felsorolunk néhányat a továbbiakban. Ma már a legtöbb török csak megmosolyogja ezeket a hiedelmeket, sőt néha egyenesen abszurdnak tartja őket. Egy idegennek, aki frissen érkezik az országba mindezek érdekes rálátást adnak a régi idők vidéki és városi hiedelmeire.

A szótár szerint a babona nem megalapozott hitet jelent a természetfelettiben, de érdekes módon eredete meghatározható. Így látható, hogy a túlzott félelem, paranoia, buzgóság vagy egy felsőbbrendű erő iránti sóvárgás hogyan vezetett tévképzetekhez.

Dzsinnek

A dzsinn fogalma az iszlám vallásból ered, a Korán is említi. Természetfeletti lények, van köztük jó és rossz. De jobb, ha nem kezdesz el dörzsölni egy lámpát, annak reményében, hogy előjön belőle egy dzsinn. Kapcsolatba lépni egy dzsinnel inkább hasonlít az ördöggel való táncoláshoz, vagy valamiféle boszorkányos tevékenységhez.

 A 2016-os puccs után az ankarai polgármester magára vonta a figyelmet azzal, hogy nyilvánosan a dzsinneket okolta a történésekért. A PEW Kutató Központ 2012-es eredményei szerint a törökök 63%-a hisz a dzsinnek létezésében. Ugyanúgy abban is hisznek, ha valaki valamilyen mentális problémával küzd, mint pl. a depresszió, alkoholizmus, az valószínűleg dzsinn hatása alatt áll.

Ha elbeszélgetünk egy török emberrel, aki hisz a dzsinnek létezésében, érdekes dolgokat tudhatuk meg a hiedelmekről és az iszlámról is. Jobb kerülni a dzsinneket, ezért kerüljük a tavakat éjszaka és a kialvó tűz mellett se időzzünk, mert ők ezeket a helyeket kifejezetten kedvelik a hiedelem szerint, és ellophatják a lelkünket.

A 40-es szám

Egy másik babona szerint ha elfogadod valaki meghívását egy kávéra, az a barátság 40 évig fog tartani. Ha van egy nagy vágyad, ami szeretnéd, hogy beteljesüljön, 40-szer kell egymásután ismételgetni, hogy megvalósuljon. De vigyázz, hogy ne nevezz senkit disznónak, mert akkor viszont 40 napig nem lesz étvágyad.

Ezekben a hiedelmekben közös a 40-es szám, és mindegyik az iszlámból ered. Bár írásbeli bizonyság nincs erről  a Koránban. A 40-es számnak fontos jelentősége van az iszlámban. Mohamed próféta 40 évesen kapta a Koránt. 40 követője volt a kezdetekben, akik hirdették a tanítást. Jézus 40 napig vándorolt a pusztában, ahol megkísértette a Sátán. Noé idejében az árvíz 40 napon és éjszakán át tartott. És még folytathatnánk tovább a 40-es számmal kapcsolatos példákat.

Gyermekszülés

Egy másik babona, ami a 40-es számhoz kapcsolódik az, hogy a nőknek a szülés után 40 napig a házon belül kell maradniuk, mivel ha elhagyják otthonukat, védtelenné és természetfeletti erők könnyű prédájává válhatnak. A Korán nem támasztja ezt alá, így valószínűleg csak népi hagyomány lehet, de még arra is kiterjed, hogy mit tegyünk a köldökzsinórral.

Mivel a születés előtt ez köti a földi élethez a magzatot, a születés után sem szabad csak úgy eldobni. Ehelyett valami különleges helyre kell temetni, mert ez befolyásolja a gyermek jövőjét. Például valami szent helyre, és akkor valószínűleg vallásos lesz a gyerek, ha felnő. Ha valami tudással kapcsolatos hely közelébe kerül, akkor a gyermek jól képzett lesz. Napjainkban a legtöbb török nő kórházban szül, így ezt a hagyományt már nem igazán gyakorolják.

A jobb oldal

Ha azt akarjuk, hogy jó napunk legyen, felkeléskor az ágy jobb oldalán kell kiszállnunk az ágyból. Ha viszket a jobb kezünk, akkor valószínűleg pénzhez fogunk jutni. Ha a jobb szemünk remegni kezd, jó hírt fogunk kapni. Csengést hallani a jobb fülben pedig azt jelenti, hogy valaki jó dolgokat mond rólunk.

Jobb lábbal belépni egy szobába, szerencsét jelent. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Sátán a bal vállunkon helyezkedik el, az őrangyalunk pedig a jobbon. A jobb oldalról való pozitív tartalom összeköti ezeket a hiedelmeket, amelyek szintén az iszlámból gyökereztethetők. Mohamed próféta mindig a jobb oldalán aludt, és evés-ivásnál a muszlimoknak a jobb kezüket kell használni, mert a Sátán a bal kezét használja ezen cselekedetek közben.

Forrás: Turkey Homes

Fordította: Kiran Katalin – Türkinfo