Topkapı szeráj – videó

A napjainkban múzeumként üzemelő palota központi részét, mely négy évszázadon keresztül volt az oszmán szultánok otthona, 1456 és 1478 között építették fel, és egészen 1860-ig szolgált uralkodói rezidenciaként.

A hatalmas komplexum egykor az állami ünnepségek és a szultán szórakoztatásának legfontosabb török központja volt – gyönyörű kilátással a Márvány-tengerre és a Boszporuszra -, ma pedig népszerű turisztikai központ

Az 1985 óta a Világörökség részének számító épületegyüttesen belül a 16. század végén felépült hárem az egyik legkeresettebb célpont, melyhez az Öröm Kapuján át lehet eljutni. Csupán ez a szárny több mint 400 szobát foglalt magában, melyeket a klasszikus török kort idéző, ottomán barokk stílusban díszítettek.

Forrás: Erdem Éva – Türkinfo

A szultán családtagjain kívül a feleségek, az ágyasok, valamint az eunuchok éltek itt, emellett 16 éves korukig az ifjú hercegek is. A kedvenceken, az eunuchokon és a szultán anyján kívül senki nem járhatott ki szabadon évi egy-két alkalomnál többször, a szultán által kiválasztott lányokat lefüggönyözött gyaloghintóval, fegyveresek kíséretében vitték az uralkodóhoz.

A palotáról szóló alábbi filmben körbenézhetnek nem csak a kertben és az épületben, hanem a környezetéül szolgáló történelmi városrészben is.