Töltött szőlőlevél -Yaprak sarması-

Hozzávalók: * 4 hagyma * olívaolaj * 1 csokor friss kapor * 1 csokor friss petrezselyem * 2 evőkanál szárított menta (jobb 1 csokor friss) * 2 paradicsom * 1 citrom leve * 2 pohár rizs * 1 kiskanál fahéj * só * 1 üveg tölteni való szőlőlevél * ha van, de kihagyható: 1 kanál gránátalmaszósz vagy szójaszósz yapraksarmasi

Elkészítés: Töltelék: 4 hagymát összevágni, olívaolajon megpárolni, majd rádobni a következőket egymás után: menta, rizs, paradicsomok meghámozva, összetörve, 1 citrom leve kifacsarva és felengedve vízzel, hogy 2 dl legyen, gránátalmaszósz vagy szójaszósz, két csipet só, összevágott kapor, petrezselyem. 10 perc lassú főzés után le lehet zárni, és lefedve állni hagyni 40 percet – 1 órát. Mielőtt otthagynánk, kóstoljuk meg, hogy elég sós-e. Vigyázat, a szójaszósz nagyon sós!

Szőlőlevelek: Magyarországon már sok helyen kapható tölteni való szőlőlevél. A leveleket vegyük ki a léből, és tegyük forró vízbe, hogy felpuhuljanak. Vegyünk elő egy tűzálló tálat és béleljük ki a szakadt, vagy túl kicsi levelekkel. Tekerés: Ha kész a töltelék, jöhet a bonyolultabb rész. Tegyünk egy levelet egy tálcára úgy, hogy a csúcsa legyen felfelé. Tépjük ki a csumáját, tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket (ne többet, mert szétesik!!!) az aljához, hajtsuk be az oldalát, és szorosan tekerjük fel úgy, hogy a széleket mindig behajtjuk a henger előtt. Kb. 3-5 cm széles hengereket kell csinálni. A török nagymamák szerint olyan vékony kell legyen, mint a készítő kisujja, de az 1 hüvelyknyi vastag is nagyon finom. 🙂

Az elkészült tekercseket tegyük szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha végeztünk, fedjük be az egészet egy sor levéllel, és öntsük le 1 pohár vízzel. (A maradék rizst együk meg, nagyon finom. 🙂 Lassú tűzön főzzük 30 percig. Legyünk büszkék magunkra, KÉSZ!!

2010-06-23

www.mindmegette.hu