Tiszteletadás, megemlékezés, kiáltvány és könyvbemutató­ – a mohácsi csata 494. évfordulója

forrás: Wikipédia

2020. augusztus 29-én délelőtt a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen a csata 494. évfordulóján tartottak ünnepséget, amelyen részt vett a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Fodor Pál és az intézmény több munkatársa is. A program keretében több intézményvezető, illetve kutató is aláírta a „Mohács 500” kiáltványt, amelyben közösen javasolják, hogy a 2026-os esztendőt nyilvánítsák nemzeti emlékévvé. A mohácsi csata idei emléknapjának délutánján a város Kanizsai Dorottya Múzeumában tartották a „Mohács 1526–2026. Rekonstrukció és emlékezet” című kutatási program könyvbemutatóját, amelynek során a projekt legfontosabb kutatási eredményeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Miről szólnak a kötetek? Hogyan kapcsolódik a Trónok harca Mohácshoz? Mi a történészek feladata? Mi a kutatások legfontosabb célkitűzése? Összefoglalónkból kiderül.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen augusztus 29-én délelőtt 10 órakor kezdődött az ünnepség, amely során ­– a korábbi évekhez hasonlóan – megemlékeztek a tragikus végű mohácsi csata áldozatairól. Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójának köszöntője után közös imádságra hívta a résztvevőket Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó. Miután megkoszorúzták a hősi halottak tömegsírjait, a „Mohács 500” nyilatkozat aláírása következett az Emlékhely Kupolatermében.

A kiáltványt Hargitai János (KDNP) országgyűlési képviselő kezdeményezte, aki köszöntőjében kitért a mohácsi csata korábbi kerek évfordulós megemlékezéseire, és felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes mihamarabb elkezdenünk a készülést az 500. évfordulóra. Kiemelte azt is, hogy az előttünk álló hat esztendőben lehetőség kínálkozna arra, hogy a tudomány még több új megállapítást tegyen, és így a társadalom is tisztábban láthatná a félezer évvel ezelőtti sorsfordító eseményeket.

A dokumentumot Hargitai János mellett Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke; Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora; Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója; Pap Norbert, a PTE Mohács 500 Program vezetője; Hóvári János, a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke; Csornay Boldizsár, a Jannus Pannonius Múzeum igazgatója és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója írta alá.

Folytatás

Forrás: btk.mta.hu