Szerelmi történetek a török kultúrából – Bihter és Behlül

Ahogy számos kultúrában, úgy a török irodalomban is találkozhatunk olyan nagy szerelmi történetekkel, melyeknek valamilyen legenda az alapja. Ezek a rövid mesék jó alapot adnak évek óta egy jó kis esti beszélgetésnek.

Halid Ziya Uşaklıgil 1899-ben írta meg Aşk-ı Memnu (Tiltott szerelem) című klasszikus regényét. Kétszer is megfilmesítették, de legtöbben mégis az eredeti történetet szeretik.

A történet középpontjában egy nő, Firdevs és lánya, Bihter áll. Fridevs férje meghalt, megszakadt a szíve a nő hűtlensége miatt. Fridevs egy gazdag és befolyásos férfit, Adnan Ziyagılt szemeli ki magának, de inkább lányát adja hozzá – a köztük lévő nagy korkülönbség ellenére is. Fridevs a friss házasokhoz költözik. Adnannak két gyermeke van, Nihal és Bülent és egy unokaöccse Behlül. Néhány év múlva Bihter unatkozni kezd Adnan mellett, a köztük lévő korkülönbség sem tesz jót kapcsolatuknak. Minden éjjel beoson Behlül szobájába. Hogy Fridevs véget vessen ennek a tiltott kapcsolatnak, összeboronálja Nihalt és Behlült. A két fiatal elhatározza, hogy összeházasodnak, erre Bihter nagyon féltékeny lesz. Az egyik szolga, aki Ziyagıl Boszporusz mellett lévő házában dolgozik, mindenkinek elmondja, hogy milyen kapcsolat van Bihter és Behlül között. Nihal és Behlül esküvője napján Bihter öngyilkos lesz, Behlül pedig megszökik.

Forrás: The Guide Istanbul

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo