„Szerelem volt első látásra”

A landschaf merinot nagyon kedveli a török piac, szögezte le. Volt, hogy tőle az egész állományt szerették volna megvenni, bármi pénzt megadtak volna, plusz még egy hét ingyen nyaralást bárhol Törökországban, idézte fel derűsen az emléket.

A fajtával Németországban, egy kiállításon találkozott 1993-ban, szerelem volt első látásra. Két kossal és öt jerkével kezdte. A fülöpházi Szabó Csaba landschaf merino juhokat tenyészt. Nehézségekről is beszámolt: a gyapjút nem tudja eladni, az aranysakállal napi harcot vív.

A jelenleginél sokkal jobban kellene figyelni hazánkban a tudatos tenyésztésre, vallja Szabó Csaba Bács-Kiskun megyei juhtenyésztő. A landschaf merino mellett tette le a voksát, nagyon elégedett a fajtával. Általában elégedett a helyzetével is, de van, ami aggasztja: például az, hogy a gyapjú szinte eladhatatlan, illetve, hogy sziszifuszi küzdelmet vívnak a sakállal.

A fajtával a németországi Herrenbergben, egy kiállításon találkozott 1993-ban, szerelem volt első látásra. Két kossal és öt jerkével kezdte. Először nála volt ilyen juh Magyarországon. Bár az édesapja agrárszakember volt, óvta ettől a pályától, az igazi nagy lökést a híres sükösdi juhász, Erdélyi Zoltán adta. Ahogy Szabó Csaba fogalmazott: „ő fertőzte meg a juh szeretetével még gyerekkorában”.

Részletek>>>