Szenzációs régészeti felfedezés Mardinban

11 ezer 500 éves építményre bukkantak Mardin megyében. A régészek megállították, hogy a lelet keletkezésének ideje nagyjából megegyezik Göbeklitepe, a világ legrégebbi szentélyének tekintett épületével.

2019. október 31-én hozták nyilvánosságra a sajtóban, hogy egy folyamatban lévő ásatás során már 6 réteget tártak fel a késői epipaleolitikum (az őskőkor és az újkőkor közötti időszak, kb. 9-18 ezer évvel ezelőtt) kortól a késői PPNB-ig (a PPNB régészeti meghatározás az i. e. 8800-6500 időszakra utal Dél-Anatóliában). Az ásatás során a lekerekített formájú alapra épített lakóházak között egy 80 m2 területű építményt tártak fel, melyben 4 db T alakú obeliszkre (sírkőre) bukkantak.

Dr. Ergül Kodaş, a mardini Artuklu Egyetem régészeti tanszékének tanára pontosan beszámolt a leletről: „Göbeklitepétől mintegy 300 km távolságra egy hasonló korszakból származó kb. 10 ezer 500-700 éves építményre bukkantunk. Abban 4 sírkőre találtunk, melyből egy ugyan sérült, de három teljesen ép, rajtuk semmiféle felirat vagy díszítés nem látható.”

2017-ben, a feltárási munkák során lakóépületet találtak, a most feltárt építményt templomként azonosították. 8 méter széles, 10 méter hosszú, északkeleti irányban két, délnyugati irányban három fülkével. Úgy tűnik, hogy az épület egy 2 méter mély gödörben épült. A falak sárral összetapasztott kőből készültek. Az épület közepén szimmetrikusan elhelyezett oszlopokat találtak, melyek a tetőszerkezetet tartották.

Az egyetem rektora, Prof. Dr. İbrahim Özcoşar hozzátette, hogy a felfedezés egyrészt Mardin múltjának megismerésében kulcsfontosságú, de jelentősége van a göbeklitepei leletek megértésében is. A professzor szerint ez a felfedezés felbolygatja a tudomány világát, és újraírhatja a történelemből származó ismereteinket.

Az ásatási terület elnevezése: Boncuklu Tarla (Gyöngyös mező), ahol eddig lakóépületeket, kőből és csontból készült eszközöket, díszítésre szolgáló tárgyakat találtak, és egyértelműen az egyik legkorábban lakott település. Folytatták a munkát a sírok feltárásával, melyekből számtalan gyöngyből készült ékszer és kőszerszám került elő.

Forrás: iha.com.tr, arkeofili.com, AA 

Erdem Éva – Türkinfo