Szeldzsuk konyha: a korai iszlám világ ételei

Forrás: Faisal on Unsplash

Muhammed Ömür Akkor hosszú kutatómunka után befejezte a „Szeldzsuk konyha” című könyvét, melyet a „szakácskönyvek Nobel-díjas alkotás”-ának tartanak. Az író a könyvben a régió 7-12. századi iszlám konyha receptjeit gyűjtötte össze.

A török kutató és író Muhammed Ömür Akkor „Szeldzsuk konyha” című könyvét nemrégiben a Gourmand Cookbook Awards-on az egyik legjobb szakácskönyvnek választották és elnyerte a „szakácskönyvek Nobel-díját”.

A szerző – akinek könyvét eddig három nyelvre fordították le – elmondta, hogy az ételek eredetével sok éven át foglalkozott, először az anatóliai étkezési kultúrát, majd az oszmán és a szeldzsuk korszak ételeit tanulmányozta.

Amíg a szeldzsuk korszakot kutatta, az Abbaszida Kalifátus konyhájával is kapcsolatba került. Egyre inkább felkeltette érdeklődését a 7-12. századi iszlám világ konyhaművészete.

Muhammed Ömür Akkor könyvét – mely 5 év alatt készült el – 50 országban adják ki ez év májusában, és hét nyelven jelenik meg: törökül, angolul, németül, franciául, spanyolul, oroszul és arabul, később talán indonéz nyelven is.

Nem csak ételreceptek

Az író rámutatott arra, hogy a könyv nem ételreceptek gyűjteménye, sokkal inkább szociológiai, antropológiai tanulmány a török és arab kultúra étkezési szokásairól – kiemelve a különleges eseményeket, mint például az esküvő, a temetés és egyéb vallási ünnepek. A könyv emellett a korszak számos receptjét is tartalmazza.

„A könyvben 40 recept található a különböző hadíszokhoz (Mohamed próféta beszédei) kapcsolódóan, valamint további 40 egyéb étel leírása is, így összesen 80 recept jelent meg benne”.

A könyvben a muzulmánokra vonatkozó higiéniai szabályokról és az étrend fontosságáról is találhatunk információkat.

„Ez a fejezet a könyv fontos része. A muzulmánok és a törökök naponta kétszer étkeznek. A napi kétszeri étkezés nagyon egészséges, éppúgy, mint a böjtölés Ramadán idején. Ez az étrend a szervezetünkkel való törődés egyik módja” – mondta.

Különbség a természetes és a mesterséges ételek között

A könyv bemutatja a természetes és a mesterséges ételek közötti különbségeket is.

„A könyvből egyértelműen kiderül, hogy milyen élettani hatásai vannak ezeknek az ételeknek, így eldönthetjük, mit akarunk enni. Az elmúlt 10.000 évben ugyanazokat az ételeket ették az emberek ebben a régióban, de az utóbbi 50 évben ez megváltozott. A kutatás rámutat arra is, hogy milyen egészséges ételeket fogyasztottak ott az elmúlt 10.000 év alatt” – mondta el Ömür Akkor.

Az író hozzátette, hogy ebben az időszakban a díszített tányéroknak nagyon fontos szerepe volt a konyhaművészetben. A 7. és a 12. századból származó és a régióra jellemző 70 tányérból álló kollekciót állított össze, melyek fotóit a könyvben is láthatjuk.

A tányérok elkészítésében İbrahim Kuşlu és Aysel Tuna keramikusok segítettek neki. A tányérokat a könyv népszerűsítése során megtekinthetik az érdeklődők.

Forrás: Hürriyet Daily News

2015-02-15
Fordította: Kollár Kata – Türkinfo