Szamárháton iskolába

Törökország keleti részén, Şanlıurfa tartomány Siverek körzetében található Yoǧunca falu. A települést a téli hónapokban alig lehet megközelíteni, a sáros utak nehezítik a közlekedést.

Yoǧunca 7 kilométerre van Siverektől, a környéken több kisebb település is található. Mivel télen az utak rossz állapota miatt az iskolabusz nem jut el minden településre, az általános és középiskolás gyerekek minden nap 2 kilométert gyalogolnak a sáros úton. Azok a diákok jobb helyzetben vannak, akiknek van otthon szamara, mert őket a szüleik szamárháton viszik, így nem kell gyalogolniuk.

A téli útviszonyok miatt az iskolabusz csak egy meghatározott pontig közlekedik, a gyerekeknek addig kell eljutniuk. Ezt a 2 kilométeres utat a kisebbek a fagyos úton fél óra alatt teszik meg, és mivel gyalogolnak, az út végére már teljesen átfagy a lábuk a vizes cipőben, emiatt gyakran betegek is.

Sok esetben az iskolabusz még így is elakad, ilyenkor a szülők próbálják meg kiszabadítani a sárból: vagy megtolják, vagy traktorral húzzák ki.

A gyerekek sokszor panaszkodnak, hogy így nem akarnak iskolába járni.

A szülők most összefogtak, és aláírtak egy petíciót, amelyben arra kérik a sivereki önkormányzatot, hogy újítsák fel az utakat, tegyék járhatóvá, hogy a gyerekeknek ne kelljen minden nap gyalogolniuk.

Forrás: iha.com.tr

Kollár Kata – Türkinfo