A krémes, sűrű török zöldségleves sokféle hozzávalóból áll.
Ebbe a sűrű, török zöldséglevesbe minden földi jó belekerül, így különösen jól fog esni a hűvösebb, esős napokon. Házilag főzött alaplével vagy szintén házi leveskockával ízesítsd, így felesleges adalékanyagokat sem kell használnod hozzá. A citromot mindig a végén add a fazékba, különben sokkal nehezebben puhulnak meg a savas közegben a hozzávalók.
Török zöldségleves
Hozzávalók 6 személyre
- 20 dkg vörös lencse
- 2 krumpli
- 2 póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.5 l alaplé
- 1 hagyma
- 1 sárgarépa
- 1 citrom
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál kurkuma
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A hagymát kockázd fel, és kevés olajon párold üvegesre. A répát hámozd meg, szeleteld fel. A póréhagyma leveleit vágd le, a szárát vágd karikákra. Add őket a hagymához, és pirítsd egy-két percig. A krumplit hámozd meg, kockázd fel, a fokhagymát vágd szeletekre. A vörös lencsét öblítsd le. Add ezeket is a répás keverékhez, forgasd össze, öntsd fel alaplével, szórd meg őrölt köménnyel, kurkumával, sóval és borssal, és lefedve főzd 30 percig. Amikor minden megpuhult, pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben. A végén savanyítsd egy citrom kifacsart levével.
Foprrás: femina.hu