Ön Isztambul-imádó? Vagy Çağatay Ulusoy rajongó? Akkor ezt a sorozatot meg kell néznie!

A Netflix első, saját gyártású, török sorozata a Hakan: Muhafız (angolul: The Protector, magyarul: Hakan, a védelmező).

Az első részt 2018. december 14-én mutatták be, a második évadot pedig 2019. április 26-án kezdték vetíteni. Mind a török, mind a külföldi nézők körében pozitív volt a fogadtatása. Egyes vélemények szerint a sorozat segített abban, hogy külföldön is megismerjék Törökország modern arcát.

A sorozat egyik vezérfonala – ahogy a török szériákban megszoktuk – a szerelem. De senki ne számítson egy tündérmesére! Mert ez nem az – még akkor sem, ha a történet szereplői a szerelem miatt akarnak élni, vagy éppen azért halnak meg.

A történet évszázadokkal korábbra nyúlik vissza Isztambul történetében, úgy, hogy mégis a mai modern metropoliszban játszódik. Szereplői akár sok száz évvel ezelőtt születtek, mégis ma is köztünk járnak. Egyik kedvenc párbeszédem, melyet a 2. évad 1. epizódjában hallhatunk, igen jól érzékelteti ezt. Egy nőt és egy férfit látunk egy szép, modern házban. Koccintanak egymással, poharukban vörösbor.

A nő belekóstol, majd ezt mondja: „1552.”

A férfi így válaszol: „Finom, de annyira nem régi évjárat.”

Nő: „Nem, ez az évszám, amikor először kérted meg a kezem.”

Férfi: „De te elutasítottál.”

Nő: „Igen, de te kitartottál, és néhány évszázad múlva újra próbálkoztál.”

A két szereplő szerelme a történet egyik mozgatórugója, és ők a rossz oldalon állnak. Halhatatlanok. Velük szemben küzd a Muhafiz, azaz a védelmező. Soha nem egyedül, rengeteg segítője van, akik az életüket adnák (és adják is) Isztambulért. De Hakan az egyetlen, aki életben maradt azok közül, aki elpusztíthatja a Halhatatlanokat.

Két oldal áll egymással szemben, és világosan kimondják céljaikat.

A Halhatatlanok: „A célunk tiszta. Előbb a város lakosait, majd az összes embert kiirtani.”

A Védelmezők: „Ez a mi feladatunk: a Halhatatlanokat megölni, és Isztambult megmenteni.”

Elég izgalmasan hangzik, ugye? És az izgalom részről részre csak fokozódik.

A történetet pedig gyönyörű isztambuli felvételek egészítik ki. Egészen bámulatos képeket láthatunk benne, sőt ellátogathatunk olyan történelmi épületekbe, ahová turistaként is szívesen megyünk, ráadásul a szereplőkön keresztül belekóstolhatunk egy kicsit az isztambuli életbe.

Meg kell említenem, hogy – mindezen túl – a produkció színvonalát a film zenéje is emeli. Mindig a szereplők hangulatához, a jelenet mozgalmasságához vagy éppen érzelmességéhez igazodik.


A sorozat stílusa, története egészen eltér a megszokott török produkciókétól, de azok rajongói se ijedjenek meg, hiszen rengeteg ismerős arccal találkozhatunk.

A három főszereplő: Çağatay Ulusoy (Hakan Demir), Ayça Ayşin Turan (Leyla Sancak) és Hazar Ergüçlü (Zeynep).

Çağatay Ulusoyt aligha kell bemutatni a magyar közönségnek. Nagyon sokan nézték a Ferihában vagy a Medcezirben, illetve az én kedvencemben, az İçerde című maffia-rendőr sztoriban. Régóta rebesgetik, hogy az amerikai filmgyártók is felfigyeltek Ulusoyra, akinek Netflix sorozata belépő lehet, ha nem rontja el karrierjét valamilyen buta hibával, mint például a kábítószer fogyasztásért indított perével.

Hazar Ergüçlü már játszott Ulusoy partnereként egy másik sorozatban, a Medcezirben. A magyar nézők pedig a Kuzey Güney – Tűz és víz szereplőjeként láthatták.

A gyönyörű Ayça Ayşin Turan filmográfiájában még csak egyetlen mozifilm, a Sevimli Tehlikeli (Szeretni való és veszélyes) szerepel, de egészen jól alakítja az erős, saját lábán álló nagyvállalati asszisztenst, majd – jellemfejlődését követően – a veszélyes helyzetekben is helytálló lányt.

A rosszfiúk között a legfőbb karaktert Okan Yalabık (Faysal Erdem) alakítja, akit szintén láthattak már a magyar nézők a Szulejmán (Muhtesem Yüzyil) vagy a Vatanim Sensin (Szeretett Hazám) című sorozatokban.

Azt is elárulhatom, hogy ismerős forgatási helyszínekkel is találkozhatunk, mint például az a gyönyörű ház, ahol Kemal lakott a Végtelen szerelem (Kara Sevda) című sorozatban.

A teljes kép kedvéért el kell mondanom, hogy sokan negatív kritikát is megfogalmaznak a szériával kapcsolatban: ütősebb forgatókönyvet vártak egy Netflix gyártástól, illetve sokszor logikai bukfencet fedeznek fel a történetben. Ráadásul Hakan, a Védelmező sem egy igazi akcióhős, hiszen sokszor sírdogál megpróbáltatásai miatt.

Nincs más hátra: nézzék meg a sorozatot és döntsenek maguk! A Netflix előfizetéssel rendelkezők könnyedén megtehetik ezt, csak kattintaniuk kell.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here