1 liter tej
3 púpozott evőkanál liszt
6 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. damla sakızı (az Égei-tenger mentén honos sakız fa különleges ízű gyantája)
A szószhoz:
2 db nagy őszibarack
2 ek. porcukor
Elkészítés:
Egy edényben összekeverjük a tejet, lisztet és a kristálycukrot. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett (akár habverőt használva) puding állagúra főzzük.
Amikor megfőtt, adjuk hozzá a damla sakızit és a vaníliás cukrot, keverjük el jó alaposan. Mikor a puding forrni kezd, a lángot a legkisebb fokozatra vesszük és így főzzük tovább még 1-2 percen keresztül. A meleg pudingot tiszta és száraz poharakba öntjük, de 1-1,5 ujjnyi helyet hagyunk a tetején a barackszósznak. Szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni.
Elkészítjük a szószt :
Az őszibarackok alapos mosása után megtisztítjuk a héjától őket, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A lereszelt gyümölcshöz hozzáadjuk a porcukrot. Egy kis edényben kis lángon főzzük, amíg a saját levét el nem veszti. Miután levettük a tűzről, hagyjuk kihűlni. A kihűlt pudingra öntjük a szószt.
Afiyet Olsun!
2013-09-15
Nushe/turkinfo