Salt Bae, a húspaskoló, sószóró török szakács-macsó

A Johnny Deppre hasonlító, sötét napszemüveges, fehér pólós szakács-macsót a közelmúltig csak hazájában ismerték és istenítették. A húsokkal alaposan elbánó Nusret Gökçe több steakétterem tulajdonosa, és valóságos őrület vette kezdetét az ikonikus sószóró kézmozdulatának elterjedésével.

Instagram @nusr_et

A szakácsot Salt Bae néven ismerik rajongói, közösségi oldalait millióan követik, közzétett videóit százezrek lájkolják, és minden mozdulatát ezrek kommentelik. Mert mozdulat van bőven: az elmaradhatatlan fekete napszemüvegben és fehér pólóban elkövetett húspaskolás, húsmasszírozás, levegőben kettészelt húsok, brutális húsdarabolás, húsdobálás, fűszerszórás, marinálás, lángokba helyezett húsok, és egy valami, amit senki nem tud utána csinálni: a hús sózása. Elegáns mozdulat, felkar a testhez közel, alkar könyékből lefelé mozdul, ujjak felnyalábolják a sót, alkar felemel, picit megfeszít, és laza csuklómozdulattal, pillekönnyű ujjtechnikával, erős koncentráció mellett só leszór. A rajongók megőrülnek érte.

A cseppet sem szerénykedő hús-maestro örömmel pózol késeivel és húsaival, legyenek ez utóbbiak még élők vagy már felhasználásra készek. A mémkészítők örömmel élik ki kreativitásukat a képein, volt ő már hó-szóró a Törökországot sújtó év eleji nagy havazás ideje alatt, és festmények, graffitik, egyéb művészi alkotások készültek róla szerte a világban, amelyeken az elegáns sózó mozdulatot örökítették meg. Színészek és celebek igyekeznek elcsípni valamelyik éttermében, hogy az ő húsukat is jól megsózza, újabban pedig sportolók használják a kézmozdulatot, ha valamilyen pontszerzést ünnepelnek.

A hús-maestro
Leonardo DiCaprio is ellátogatott az egyik éttermébe
Danny Welbeck, az Arsenal játékosa gólt ünnepel

Az 1983-as születésű Nusret pályafutását egy török étteremlánc isztambuli éttermében kezdte mint hentes. Onnan kilépve sokat utazott, járta a világot, majd visszatérve 2010-ben megnyitotta első éttermét Isztambulban Nusr-Et néven (az et törökül húst jelent). A steakház gyorsan szárnyalni kezdett, és a sikert újabb éttermek követték Dubajban, illetve Abu-Dzabiban. Az Instagram-oldalán közzétett bemutatkozása szerint hamarosan az egész világra eljut, de annyit azért sikerült pontosítania, hogy mindenképpen szeretné meghódítani az USA-t és Angliát is.

Nusret legújabb húsos videója, a mai napig közel 9 millióan nézték meg:

Kobe burger 🍔#salt #saltlife #saltbae

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

A rajongói kommentekkel elárasztott közösségi oldalain sokan vannak, akik a jóképű szakács húsát is szívesen megkóstolnák.

K. Tengeri Dalma – Türkinfo