Reménykedik a világ: esély mutatkozik a kulcsfontosságú egyezmény megkötésére

Kép forrása: www.pikrepo.com

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön és pénteken fog megbeszéléseket tartani a török kollégájával. A napirend egyik fontos témája a gabonaüzlet lesz – írja a Reuters.

Oroszország még júliusban lépett ki az ENSZ-szel és a törökökkel megkötött gabonaalkuból, amely a Fekete-tengeren szállítható ukrán mezőgazdasági árukról szólt. Ezt követően az orosz vezetés kijelentette, hogy minden kereskedelmi hajót legitim katonai célpontnak tekintenek az ukrán kikötők környékén. Az incidensek sokasodtak; Moszkva folyamatosan a kulcsfontosságú ukrán teherkikötőket lőtte az alku felmondása után, illetve hajókat is foglaltak el vagy figyelmeztettek.

Másfél hónappal az gabonaüzlet végét követően újra esély mutatkozik arra, hogy a törökök közvetítésével előrelépést érhetnek el a felek. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön és pénteken tárgyalásokat fog folytatni a török külügyminiszterrel. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a megbeszéléseken a gabonaalku lesz az egyik lesz az egyik legfontosabb téma.

Korábban a Világélelmezési program vezetője elmondta, hogy a gabonamegállapodás vége összesen 345 millió ember ellátását sodorta veszélybe.

Forrás: www.portfolio.hu