Rekordösszegért vett meg egy török játékfejlesztőt a Facebook egykori királya

Kép: wikimedia

1,8 milliárd dollárt fizet a Zynga a Toon Blast és a Toy Blast török fejlesztőjéért – írja a VentureBeat. Az elmúlt években a játékkiadó több fejlesztőcéget is felvásárolt, de ez az eddigi legmagasabb összeg, amit kiadtak egy új csapatért. A Peakért 900 millió dollárt készpénzben, 900 milliót pedig részvényekben fizetnek ki. Forintban ez nagyjából 557 milliárdot jelent.

A Zynga 2011-ben merészkedett ki a részvénypiacra, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Akkoriban a Farmville-játékokkal a Facebook szupersztárjainak számítottak, iszonyú pénzeket kerestek, és százmilliós játékostáboruk volt. A facebookos játékok aztán jórészt kimentek a divatból, a cég kis híján csődbe is ment. Azóta újra megerősödtek, főleg miután a Microsoft mintájára elkezdtek felvásárolni kisebb stúdiókat (például a Small Giant Games-t 560 millió dollárért, a Natural Motion-t pedig 527 millióért).

A Zynga 2017-ben már 100 millió dollárért megvette a Peak kártyajátékos stúdióját.

Furán hangozhat, hogy a mobilpiac egyik óriása 557 milliárd forintnyi dollárért vegyen meg egy 100 fős török stúdiót, de ahogy azt a közleményükben is írták, a Peak játékai az elmúlt két évben rajta voltak az iPhone top 10-es és top-20-as listáján, és naponta 1,2 millió aktív felhasználójuk van. A Zynga napi aktív felhasználószáma így 60 százalékkal emelkedhet.

A Zynga általában enged némi függetlenséget a megvásárolt stúdiók számára, de nem tudni, hogy a vásárlás milyen strukturális változást jelent majd.

Forrás: index.hu