Queer filmek miatt nem támogatja a török minisztérium az isztambuli filmfesztivált

A Isztambuli Filmfesztivált 1982 óta rendezik meg, idén azonban a török kulturális minisztérium levetette a logóját a fesztivál anyagairól, mert queer tematikájú filmeket is bemutatnak – írja a Duvar.

Konzervatív, iszlamista újságok és internetezők hetek óta támadják a minisztériumot és Isztambul vezetését is, amiért olyan fesztivált támogatnak, ahol „LMBTQ propaganda folyik”.

Fotoğraf: Pixabay: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/beyaz-ve-siyah-klaket-kurulu-274937/

A kormánypárti, iszlamista Yeni Şafak újság kiválogatta a fesztivál programjából az LMBTQ témájú filmeket, például a Berlinale-n díjat nyert, All Shall Be Well című leszbikus drámát, és azt állítja, hogy az Isztambuli Kultúráért és Művészetért Alapítvány által szervezett fesztivál „normalizálni akarja az LMBTQ mozgalmat”.

Melih Gökçek, Ankara korábbi polgármestere egyenesen azzal vádolta meg Ekrem İmamoğlu isztambuli polgármestert, hogy „megpróbál LMBT-t csinálni a gyerekekből”, amiért hagyja, hogy a filmfesztivál queer témájú filmeket is bemutasson.

A filmfesztivált szervező alapítvány szerint csak annyi történt, hogy azelőtt tették ki a logót a weboldalra, hogy a minisztérium formálisan biztosította volna őket a támogatásukról a kérvény beadását követően, és a törvény szerint amíg a folyamat le nem zárul, nem szerepelhet a logó a fesztivál anyagain. Ugyanakkor a filmfesztivál már javában zajlik és április 28-én véget is ér-

Részletek