POZITÍV MÉRLEGGEL VÁRHATJUK A BOMBAERŐS TÖRÖK BAJNOKOT

Csapatunk eddig hat mérkőzést vívott az európai porondon török ellenféllel szemben, és négyszer is nyert.

33-szoros bajnok és 24-szeres kupagyőztes férfi labdarúgócsapatunk zsinórban negyedik alkalommal szerepel az európai kupaporondon, 2019-hez és 2021-hez hasonlóan, ezúttal is az UEFA Európa Ligában. 2020-ben pedig a Bajnokok Ligája főtábláján vitézkedtünk. 

Az első csoportmérkőzésre szeptember 8-án, este 21.00-től kerül sor, amikor is a török bajnok Trabzonsport fogadjuk. Jegyek EZEN a linken vásárolhatók. A múltban eddig az FTC három párharcban, összesen hat meccsen találkozott török együttesekkel az európai kupaporondon, és a mérlege pozitív.

A Fradi első törökök elleni párharcához 1963-ig kell visszamenni, szeptember 11-én ekkor a Galatasaray volt az ellenfelünk a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, vagyis a BEK-ben, a Bajnokok Ligája elődjében. A Mészáros József edzette, Aczél – Novák, Páncsics, Dalnoki – Vilezsál, Perecsi – Fenyvesi II., Galambos, Albert, Rátkai, Fenyvesi kezdővel kiálló Fradi végül 4-0-s vereséget szenvedett Isztambulban. A visszavágóra október 12-én került sor az Üllői úton, ahol hiába nyertünk Albert Flórián duplájával, a továbbjutás nem sikerült.

Néhány évvel később, 1971-ben az UEFA Kupába sodort elénk az élet török ellenfelet, ekkor egy másik isztambuli sztárcsapatot, a Fenerbahcét. Az 1971. szeptember 15-én lejátszott törökországi odavágón Csanádi Ferenc vezetőedző a Géczi – Vépi, Páncsics, Bálint, Megyesi – Juhász, Rákosi, Kű – Szőke I., Albert, Mucha kezdőt küldte a pályára. A 40.000 néző előtt zajló meccsen az 59. percben megszerezték a vezetést a hazaiak, de Kű Lajos Albert Flórián és Szőke István összejátéka után betalált a törököknek, így 1-1-s döntetlennel zárult a mérkőzés.

Két héttel később került sor a visszavágóra a Népstadionban, mintegy 15.000 szurkoló előtt. Csanádi Ferenc ezúttal a Géczi – Vépi, Páncsics, Megyesi – Juhász, Bálint – Szőke I., Branikovits, Albert, Kű, Rákosi kezdőnek szavazott bizalmat. A mérkőzés főszereplője Branikovits László volt, aki mesterhármast ért el, és mivel a vendégek csak a 89. percben tudtak szépíteni, a Fradi 3-1-re győzött, összesítésben pedig 4-2-es eredménnyel jutott tovább. Ebben az idényben a mieink meg sem álltak a sorozat elődöntőjéig.

Egyéb mérkőzésekről olvassanak ITT (forrás: fradi.hu)

Még egy kis érdekességnek is utánajártunk. A magyar csapatok összesen 35-ször néztek farkasszemet török riválissal minden európai kupasorozatot vizsgálva. Ezekből 13-szor nyertek a mieink, kilencszer született döntetlen és 13-szor örülhettek a törökök, vagyis egy esetleges Fradi-sikerrel a mi oldalunkra dönthetnénk el a mérleg nyelvét.

Persze ez a török pontvadászat már nem ugyanaz mint a régebbi időkben, a jelenlegi bajnoki címvédő bombaerős, csaknem 130 millió eurót érő kerettel, önbizalomtól duzzadó topjátékosokkal – nem túlzás állítani – favoritként érkezik Budapestre. Hogy mennyire erős csapattal kell megmérkőznünk, arról ITT lehet olvasni bővebben.

Az FTC Trabzonspor elleni, hazai UEL-találkozója szeptember 8-án, csütörtökön este 21.00-kor kezdődik.