Peynirli pide (Sajtos pide – pizzaféleség) – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni 1253

1 vizespohár (2dl) étolaj
2 vizespohár langyos víz
1 ek kristálycukor
1 tk só
1 cs. instant élesztő (én inkább ½ cs. frisset használtam, azaz 2,5dkg-ot)
Liszt, amennyit felvesz (ugyanazzal a pohárral mérve ez kb. 4,5-5 pohárnyi)

Tetejére:

1 csésze krémfehér sajt (beyaz peynir)
1 csésze reszelt sajt (félkemény – pl. Trappista, Edami, de akár Pannónia, vagy füstölt is lehet)
A sajt mennyiségének kérdését úgy oldottam meg, hogy vettem egy csomag krémfehér sajtot (20dkg), elmorzsoltam, majd ugyanennyit reszeltem a félkemény sajtból is.
4db tojás
1 kk só

Szobahőmérsékletű vaj a tészta szélének kenéséhez.

Amennyiben friss élesztővel dolgozunk, először is felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos vízben. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és az olajat. Ha szárított élesztőt használunk, elkeverjük a vízzel, olajjal, cukorral és a sóval, majd ehhez adagoljuk a lisztet. Alaposan felverve közepesen kemény, ruganyos (törökösen „fülcimpa keménységű”) tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen kb. a duplájára kelesztjük (nagyjából egy óra).

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kézzel mandarin nagyságú darabkákat tépkedünk belőle. Ezeket nyújtófa segítségével ovális alakúra kinyújtjuk, kézzel csónak formájúra igazítjuk.

A tojásokat egy másik tálban felverjük a sóval, belekeverjük a kétféle sajtot. Mindegyik pide közepére halmozunk a sajtos töltelékből, tetszés szerint tehetünk rá mást is, akár csak díszítés gyanánt. Kikent (vajazott vagy olajozott) tepsibe rakjuk, kb. 10-15 percre félretesszük még kelni egy kicsit, ezalatt a sütőt előmelegítjük 220°-ra. A pidéket a sajt pirulásáig sütjük.

A sütőből kivett pidék széleit megkenjük a szobahőmérsékletű vajjal, majd forrón tálaljuk, pl. egy kertész salátával.

Afiyet olsun!

itthoni 1258

Szegedi Ági / Türkinfo