Ötödik hónapja csökken a török infláció

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökországban márciusban az ötödik egymást követő hónapban enyhült az infláció éves összevetésben.

A török statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy a márciusi infláció 50,51 százalék volt éves összevetésben, a februári 55,18 százalék után. A márciusi adat 2022 januárja óta a legalacsonyabb. A tavaly októberi infláció még 85,51 százalék volt, a legmagasabb az elmúlt 25 évben, azóta csökkenést mutat a törökországi fogyasztói árak emelkedésének üteme éves összevetésben. Elemzők előzetesen 51,33 százalékos márciusi török inflációval számoltak.

Márciusban enyhébb ütemben emelkedtek az élelmiszerek és alkoholmentes italok, alkoholos italok és dohányáruk, ruházati cikkek és lábbelik árai, a lakhatás és a közművek költségei. A lakberendezési cikkek, a háztartási felszerelések, az egészségügy, a közlekedés, a szállodák, kávézók és éttermek, valamint az oktatás árai is csökkenő mértékben emelkedtek. Ugyanakkor a rekreáció és a kultúra területén enyhén emelkedett az infláció. Márciusban a fogyasztói árak az elemzők által várt 2,85 százalék helyett 2,29 százalékkal emelkedtek februárhoz képest, amikor nagyobb, 3,15 százalékos növekedést mértek.

A török jegybank változatlan szinten, 8,5 százalékon tartotta az irányadónak számító, hétnapos repokamatot legutóbbi, március végi ülésén, amit azzal indokolt, hogy a múlt havi pusztító földrengések után még fontosabbá vált a pénzügyi feltételek támogatásának fenntartása a növekedés lendületének megőrzése érdekében. A jegybank közleménye hangsúlyozta, hogy szorosan figyelemmel követik a földrengés okozta kereslet-kínálati egyensúlyhiánynak az inflációra gyakorolt hatását. Megfigyelők szerint a földrengés utáni újjáépítésnek inflációnövelő hatása lesz.

Törökországban fokozatosan lassult az infláció az elmúlt hónapokban, bár továbbra is nagyon magas az áremelkedés üteme, 2019 vége óta folyamatosan kétszámjegyű az infláció. A kormány 22,3 százalékos idei év végi inflációval számol.

Forrás: privatbankar.hu