Oszmán-török építészet Magyarországon – könyvbemutató összefoglaló

bemutA Türkinfo informális és kulturális hírportál első könyve megjelenése alkalmából könyvbemutatót rendezett a budapesti Yunus Emre Intézetben december másodikán. A könyv és az alakulófélben lévő Türkinfo Alapítvány fontos mérföldkövei az eddig lelkes önkéntesek által működtetett Türkinfo munkájának. Az Oszmán-török építészet Magyarországon címmel napvilágot látott album a hiánypótló mű, ilyen formátumú, az összes, hazánkban fellehető oszmán kori építészeti emléket összegyűjtő munka még nem született, mondta el bevezető beszédében Tarık Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője. A könyv egy nagyobb projekt része, a következő kötet – mintegy ellentétpárként – a törökországi magyar műemlékek bemutatására vállalkozik majd.

Tarık Demirkan a könyv rövid ismertetésén túl bemutatta a rajzolót, K. Pintér Tamás építészt, aki a Gül Baba türbéjének felújítási munkálataiban is részt vesz, illetve a rajzokhoz tartozó leírások szerzőjét, Sudár Balázs türkológus történészt. Üdvözölte a szponzorokat, a TİKA képviseletében megjelent Pınar Özcant, a Sun&Fun Holidays vezetőjét, Tolga Sariyücét és diplomáciai vonalról a budapesti török nagykövetet, Şakir Fakılı urat és Kékesi Ferenc külügyminisztériumi osztályvezetőt.

A bemutató után az alkotók szólaltak fel, elsőként K. Pintér Tamás, aki beszélt a könyv előzményeiről, a rajz mint kifejezési forma szabadságáról, amely más megközelítést tesz lehetővé, mint a fénykép: a zavaró részletek elhagyásával az épületek eredeti szépségükben tárulnak fel. A könyv elsősorban nem a szakembereknek készült, hanem a szélesebb olvasóközönségnek, a szövegek lényegretörők és informatívak.

Sudár Balázs méltatta a képek fekete-fehér minimalista stílusát, elmesélte, hogy maga is szívesen rajzol műemlékeket gyermekkora óta. A hódoltság korának művelődéstörténete nagyon sokrétű, a kor kutatójaként a zenén, filológián kívül az építészeti emlékekkel is foglalkozik, idén jelent meg a Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon című kötete.

A könyv készítői után a szponzorok szólaltak fel. Pınar Özcan, a TİKA program koordinátora elmondta, milyen nagy örömmel támogatták a könyv megvalósulását. A TİKA mint intézmény elsődleges feladata a Törökországon kívüli oszmán kori műemlékek renoválása. Özcan asszony röviden ismertette a megvalósult projekteket és az éppen folyamatban lévő munkálatokat. A Türkinfo alapítvány régi támogatója, a könyv másik fő szponzora Tolga Sariyüce hangsúlyozta, idegenforgalmi szakemberként milyen fontosnak tartja az ilyen kulturális tevékenységek támogatását, mivel ezáltal a török-magyar kapcsolatok tovább mélyíthetők.

A diplomácia képviseletében Şakir Fakılı török nagykövet úr méltatta K. Pintér Tamás korábbi munkáit is, és köszönetet mondott a Külügyminisztériumnak, említve a közelmúltban aláírt szerződést, amely a kulturális központok munkáját segíti elő. A kulturális központok fontos szerepet játszanak a két ország kapcsolatainak ápolásában – mondta a nagykövet úr – és örömét fejezte ki, hogy olyan országban dolgozhat, ahol ennyire szeretik a török kultúrát. Kékesi Ferenc beszéde zárta a felszólalások sorát. Kiemelte, hogy ez a könyv példaértékű: a két ország között egyre szorosabbá váló kapcsolatok megteremtése nem csak a diplomácia szintjén zajlik, szakemberként és magánemberként is sokan vannak, akik hivatástudatból vagy elkötelezettségből építik ezeket a kapcsolatokat.

A beszédek után röviden bemutatkozott a Türkinfo. Szabó Katalin, aki már hosszú évek óta oszlopos tagja a Türkinfo csapatának, ismertette a szervezet történetét, küldetését, beszélt a honlappal, a Facebook-kal kapcsolatos tevékenységekről és mindarról a sokrétű és változatos munkáról, ami lassan-lassan alapítvánnyá nőtte ki magát a tagok lelkes közreműködésének és az alapító-főszerkesztő, Tarık Demirkan munkájának köszönhetően.

A rendezvény ünnepélyes és meghitt légkörben zajlott, az este befejezéseként Sudár Balázs játszott sazon. Két korabeli dalt – egy törököt és egy magyart – is hallhattunk, amellyel méltóképpen kifejezte azt a kölcsönösséget, amelynek szellemében a könyv létrejött és amely érzékelhető volt a bemutatón is.

2014-12-03
Kertész Erika – Türkinfo